Lehet népszavazás a vizitdíjról és társairól

Vágólapra másolva!
Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről - mondta ki hétfőn az Alkotmánybíróság, amely pontot tett annak a vitának a végére, amely az ellenzék népszavazási kezdeményezése után alakult ki.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezése nyomán alakult ki jogi vita arról, hogy lehet-e népszavazást tartani a tandíjról, a kórházi napidíjról és a vizitdíjról. Az Országos Választási Bizottság azon az állásponton volt, hogy nem, az Alkotmánybíróság azonban vitatta ezt.

A két testület - az Ab és az OVB - véleménye alapvetően abban tért el egymástól, hogy a népszavazásra szánt kérdések közvetlenül érintik-e a költségvetést, vagy nem. Az alkotmány szerint a költségvetést érintő kérdésekben nem tartható népszavazás. Az OVB szerint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj elutasítása is érinti a költségvetést, míg az Ab ezt máshogy látta.

Az OVB vissza is dobta a díjakról szóló népszavazási kezdeményezéseket, az Alkotmánybíróság azonban június 5-én úgy döntött: megsemmisíti a bizottság határozatát, amely nem engedte meg a népszavazást a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a felsőoktatási tandíjról. Az OVB több tagja ugyan jelezte, nem ért egyet az Alkotmánybíróság érvelésével, június 25-én végül 7:3 arányban úgy döntött, hogy hitelesíti az aláírásgyűjtő íveket a Fidesz népszavazási kezdeményezéséhez. Az OVB döntését később megtámadták az Alkotmánybíróságon (Ab). A hétfői döntés viszont pontot tesz az ügy végére.

A kérdések a következők: "Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?" "Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?" "Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

Az Ab számos más népszavazási kezdeményezés ügyében is döntött. Így többek között helybenhagyta az OVB hitelesítést megtagadó határozatát a kötelező állampolgári szavazásról, tehát nem lehet népszavazást kiírni arról, hogy a választójog gyakorlása Magyarországon állampolgári kötelezettsége legyen-e. Továbbá új eljárásra utasította az OVB-t a parlament megfelezésére irányuló népszavazási kérdésben, tehát a bizottságnak újból meg kell vizsgálnia azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy a következő, 2010-es parlamenti választások eredményeként már csupán 193 képviselő kerüljön a törvényhozásba a jelenlegi 386 helyett.