Az MSZP és a Fidesz népszavazási kérdései

Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Fidesz is benyújtotta népszavazásra bocsátandó kérdéseit, amelyek a tisztább közéletre vonatkoznak. Az MSZP 20, a Fidesz 8 kérdést tenne fel a választóknak.
Vágólapra másolva!

Az MSZP hétfőn eljuttatta népszavazási kérdéseit az Országos Választási Bizottsághoz. A húsz kérdést Lendvai Ildikó, a nagyobbik koránypárt frakcióvezetője jegyezte. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök többször is jelezte: ha az öt parlamenti párt megállapodik a politikai közélet megtisztításáról szóló javaslatokról, akkor visszavonják a népszavazási kérdéseket.

1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást?"
2. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok kiadásait a szokásos piaci árak figyelembevételével ellenőrizze az Állami Számvevőszék?"
3. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártoknak a kampánykiadásaikat nyilvános forgalmú bankszámláról kelljen kiegyenlíteni?"
4. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártokkal együttműködő ifjúsági szervezetek gazdálkodására a pártokra irányadó szabályok vonatkozzanak?"
5. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból a támogatási döntés előkészítésében részt vevők ne részesülhessenek?"
6. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból a támogatási döntés meghozatalában részt vevők ne részesülhessenek?"
7. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők ne részesülhessenek?"
8. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők közeli hozzátartozói ne részesülhessenek?"
9. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők tulajdonában álló gazdasági társaságok ne részesülhessenek?"
10. "Egyetért-e Ön azzal, hogy azok a társadalmi szervezetek ne részesülhessenek közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból, amelyek vezetői között pártoknak az alkotmányban meghatározott valamely választáson mandátumot szerzett képviselői vannak?"
11. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott támogatásokkal kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak legyenek?"
12. "Egyetért-e Ön azzal, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése?"
13. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?"
14. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vezetők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot kelljen lefolytatni?"
15. "Egyetért-e Ön azzal, hogy jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az állami adóhatóság?"
16. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el a pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló, T/4119. számú törvényjavaslatot?"
17. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokról szóló, T/4116. számú törvényjavaslatot?"
18. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló, T/4118. számú törvényjavaslatot?"
19. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló, T/4120. számú törvényjavaslatot?"
20. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló, T/4117. számú törvényjavaslatot?"

A Fidesz és a KDNP hétfőn szintén az Országos Választási Bizottsághoz fordult a közélet tisztaságát célzó nyolc népszavazási kérdésének hitelesítése érdekében. A kérdéseik a következők:

1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a soron következő választástól az országgyűlési képviselők száma jelentős mértékben, a jelenlegi háromszáznyolcvanhatról kettőszázra csökkenjen?"
2. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó bevallásai a nyilvánosság számára hozzáférhetőek legyenek?"
3. "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény tiltsa meg politikai hirdetés sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételét?"
4. "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény tiltsa meg a kormány, a helyi önkormányzat és a költségvetési szerv tevékenységét és terveit ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetés sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételét?"
5. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló 1990. évi LVI. törvényt, hogy a tiszteletdíj és a költségtérítés összege az euró bevezetéséig ne emelkedhessen?"
6. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetménye a 2002. december 31-én hatályos - a miniszterelnökre, miniszterekre, illetve a politikai államtitkárokra vonatkozó - törvényi rendelkezések szerinti összegben kerüljön meghatározásra és ez az összeg az euró bevezetéséig ne változzon?"
7. "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát?"
8. "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok illetményének, valamint az állami költségvetés terhére biztosított egyéb juttatásainak, továbbá mindezek változásainak személyenkénti nyilvánosságra hozatalát?"