Az SZDSZ nem kér Gyurcsány népszavazásából

Vágólapra másolva!
A közélet tisztaságára tett javaslatokat támogatja, az erről szóló népszavazási kezdeményezést viszont elutasítja az SZDSZ - közölte vasárnap Kóka János Pártelnök. Az MSZP-frakció szombaton jelentette be, hogy a hamarosan pártok elé terjesztett reformtervezetről népszavazást is kezdeményeznek arra az esetre, ha pontok a parlamentben elbuknának.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ országgyűlési képviselői nem fogják aláírni a kormányfő, illetve az MSZP-frakció népszavazási kezdeményezését a közélet tisztaságáért tett javaslatokról - jelentette be Kóka János, a szabad demokraták elnöke a párt Országos Tanácsának (OT) vasárnapi budapesti ülése után. Az OT nem támogatja a miniszterelnök népszavazási elképzelését, ehelyett SZDSZ ügyvivői testülete azt szorgalmazza, hogy ötpárti tárgyalásokon állapodjanak meg az MSZP által javasolt pontokról - közölte az SZDSZ elnöke.

Kóka János korábbi álláspontját megismételve hangsúlyozta, hogy azért nem támogatják a kormányfő népszavazási elképzelését, mert nem szabad lejáratni a népszavazás intézményét: "Az nem arra való, hogy a parlament helyett biztassák döntésre az embereket" - fogalmazott. A Országos Tanács támogatja ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a politika megtisztítására tett javaslatait, hiszen azok tartalmával egyetért - közölte a pártelnök.

Az MSZP-frakció szombati ülésén véglegesítette javaslatait a szóban forgó pontokról, így többek között a képviselői összeférhetetlenség szigorításáról, a képviselők költségtérítésének újraszabályozásáról és a kampányfinanszírozás megváltoztatásáról. A pontokat első körben a parlamenti pártokkal próbálják majd elfogadtatni, a népszavazási kezdeményezést pedig arra az esetre tartják fenn, ha a reformelképzelések az ellenzék ellenállásán megbuknának.