Az MSZP 2011-től akar főállású képviselőket

Vágólapra másolva!
A következő parlamenti és önkormányzati választásokon még nem lenne összeférhetetlen a képviselői és polgármesteri poszt az MSZP frakció tervei szerint, de utána dönteniük kellene a politikusoknak, melyik posztot választják. A szombati frakcióülésen a szocialisták úgy döntöttek, azt támogatják, hogy csak 2011. január 1-től legyenek főállású képviselők. Gyurcsány a biztonság kedvéért népszavazást kezdeményez.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció javaslata szerint csak 2011-től lépne életbe a képviselői és polgármesteri poszt összeférhetetlenségét szabályozó törvény - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető a képviselőcsoport szombati, zárt ülése után. A szocialisták álláspontja szerint tehát a 2010-es önkormányzati választásokon még a parlamenti képviselők is indulhatnak, de ha nyernek, egy fél éven belül dönteniük kellene, melyik posztot választják.

Lendvai szerint a szocialista képviselők egyetértettek abban is, hogy megszűnjön a képviselői költségtérítés, a szállásköltséget pedig számlával kelljen igazolni. "Elfogadtunk egy olyan, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló javaslatot, amely a pártok állami költségvetési támogatását megemeli, világossá teszi, de minden más kiskaput betöm" -közölte a frakcióvezető a kampányfinanszírozásról szólva.

Ide kapcsolódva elmondta még, hogy szándékaik szerint rövidítenék és olcsóbbá tennék a kampányt, a kampányidőszakban pedig tiltanák a kormány propagandatevékenységét és a kabinet tagjainak állami pénzen történő kampányolását.

A civil szervezetek állami támogatását érintően Lendvai Ildikó ismertette: a frakciónak az a javaslata, hogy ne kapjanak állami támogatást politikai és kampánytevékenységet folytató civil szervezetek. A pályázatok esetében - mint hozzátette - olyan összeférhetetlenségi szabályokat alkotnának, amelyek a fontos döntési pozícióban lévő közhivatalnokok részére vagyonosodási vizsgálatot szabnának meg.

Göndör István frakcióvezető-helyettes az [origo]-nak azt mondta az ülésről, az uniós pályázatokhoz kapcsolódó összeférhetetlenség kapcsán a szigorúbb megoldást támogatják, vagyis a döntéshozók családtagjait is kizárnák a pályázók köréből.

További részletekről szólva Göndör azt mondta, a képviselők nettó jövedelme nem változik. "Olyan megoldást alakítottunk ki, hogy helyreállítjuk az arányokat: az alapdíj a jelenlegi 220 ezer forintról változik, és ennek függvényében csökkennek a pótlékok, és nem lesz költségtérítés" - tette hozzá.

Képviselőtársa, Gy. Németh Erzsébet ugyanakkor nem akart nyilatkozni a frakcióülésről, így azt sem volt hajlandó elárulni, hogy volt-e vita a polgármesteri tisztséget betöltő képviselők és a kormányfő között. Indokként annyit mondott az [origo]-nak: "Én önkormányzati ember, így érintett vagyok, ezért nem árulok el semmit."

Külön kampányszámlát akarnak

Ugyancsak a párt- és kampányfinanszírozáshoz kötődik az a javaslat, mely szerint külön kampányszámlát hoznának létre a pártoknak, és csak olyan kifizetéseket tennének lehetővé, amelyek erről a számláról történnek az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt.

Az ülés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hétfőn az MSZP-frakció benyújtja az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben népszavazást is kezdeményez ezekről. A kormányfő azt mondta, javaslataikat megküldik a parlamenti pártoknak, és ha meg tudnak állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezést visszavonják. Göndör szerint a frakció tagjai valamennyien aláírták a népszavazási kérdések támogatását rögzítő ívet, de aláírták az azok visszavonásáról szólót is, mert azt szeretnék, ha az ügyek a parlamentben dőlnének el.

Gyurcsány az MTI szerint a frakcióülésen nem vett részt a vitákban, hagyta, hogy a különböző érdekcsoportok érveljenek álláspontjuk mellett, de éles vita nem volt az ügyben - az MTI információi szerint. A szocialisták ezt az álláspontot fogják képviselni az ötpárti tárgyalásokon. Az MSZP-frakció várhatóan hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek a miniszterelnök hét pontja, valamint a Fidesz javaslatai alapján megfogalmazott plusz egy pontról szóló törvénymódosítási javaslatokat.

Az ülésen nem vett részt Karsai József, a miniszterelnököt az utóbbi időben többször bíráló battonyai polgármester, mert azt tejesen értelmetlennek tartotta azt. A szocialista politikus úgy fogalmazott: felesleges lenne azért ott lennie az ülésen, hogy megismételje a tiltakozását. Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke már péntek este, az InfoRádió műsorában azt mondta, az SZDSZ nem ért egyet azzal, hogy az összeférhetetlenségi szabályok hatálybalépését 2014-ig elhúzzák.

A Fidesz szerint hiteltelen a csomag

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint "teljesen felesleges és hiteltelen" a közélet-kifehérítő csomag, amíg az MSZP a pénzügyminiszteri poszton tartja egy bizonyítottan adócsaló cég akkori ügyvezető-tulajdonosát (a Fidesz Veres János lemondását követeli, amiért egy általa vezetett cég a '90-es években jogosolatlanul igényelt vissza ÁFA-t). Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere korábban azt mondta, értelmetlen főállásúvá tenni a képviselőket, mert az megélhetési politikusokat hozna létre.