A tisztasági csomagról vitázik az MSZP frakció

Vágólapra másolva!
Karsai József szerint értelmetlen a vita, Botka László viszont kompromisszumra számít azon a frakcióülésen, amelyen Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagjáról tárgyalnak a szocialista képviselők. A legnagyobb vita a képviselői összeférhetetlenségről várható, és lehet, hogy a távoli jövőbe tolják az új szabályok bevezetését.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőtt megkezdődött az MSZP parlamenti frakciójának ülése, amelyen a szocialista képviselők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tisztasági csomagjának támogatásáról döntenek. A kormányfő időközben hét pontos javaslatát kibővítette egy, a Fidesz három javaslatából összegyúrt ponttal, amely a kormánytagok anyagi viszonyainak átláthatóságát hivatott szolgálni.

Az ülésen részt vesz Kondorosi Ferenc, az Új rend programért felelős kormánymegbízott és Takács Albert, rendészeti és igazságügyi miniszter is. A tervek szerint a kormányfő javaslatait - ha a frakció is jóváhagyja - hétfőre kész törvényszöveggé formálják és benyújtják az Országgyűlésnek.

A legnagyobb vita a képviselői összeférhetetlenségről várható, hiszen az MSZP frakcióban 38 polgármester ül, és összesen nagyjából 100 önkormányzati tisztségviselőt érinthet az javaslat. Az indítvánnyal foglalkozó munkacsoport több ponton módosítaná kormányfő javaslatát. Az ülésre érkező Botka László, Szeged polgármestere újságírók előtt úgy fogalmazott: arra számít, hogy kompromisszum születik. (Az egyik lehetséges kompromisszum, hogy az összeférhetetlenségi szabályokat ne 2010-től, hanem csak 2014-től vezessék be).

Karsai József, a miniszterelnököt az utóbbi időben többször bíráló battonyai polgármester nem vesz részt az MSZP frakcióülésén, mert azt tejesen értelmetlennek tartja. A szocialista politikus úgy fogalmazott: felesleges lenne azért ott lennie az ülésen, hogy megismételje a tiltakozását. Tudomása szerint a szocialista polgármesterek nagy része amúgy sem ér rá szombaton, mert hétvégén a többségnek programja van a választóival, ahogyan neki is.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke péntek este az InfoRádió műsorában azt mondta, a parlamenti pártok minden korábbinál eltökéltebbek a változtatás mellett. Gulyás szerint a kérdések olyan szerteágazóak, hogy azokat nem lehet népszavazáson eldönteni, a miniszterelnök is csak "a frakciókra akart nyomást gyakorolni a bejelentéssel". Az SZDSZ nem ért egyet azzal, hogy az összeférhetetlenségi szabályok hatálybalépését 2014-ig elhúzzák.