Piaci fizetést adna a kormány a vezető közszolgáknak

Vágólapra másolva!
Alapjaiban átalakul és a piaci jövedelmekhez igazodik majd a magasabb beosztású közhivatalnokok bérezése - írja a Népszabadság. Az újság úgy fogalmaz: a birtokába került előterjesztés "kis túlzással forradalmi" átalakulást eredményez.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint a birtokába került, jelenleg kormánydöntésre váró dokumentum alapja egy felmérés, amely először teszi összehasonlíthatóvá a központi államigazgatásban dolgozók jövedelmét a magánszférában, hasonlóan felelős beosztásban adott fizetésekkel. Az újság szerint a dokumentum azt tartalmazza, hogy a piaci jövedelmekhez igazodik majd a közhivatalnokok javadalmazása.

A kutatásból az derült ki - írja a lap -, hogy míg az alacsonyabb pozíciókban a közszolgálat sokszor jobban fizet, mint a piaci szféra, a vezetői beosztásokban ez az arány nemcsak fordított, de a jövedelmi szakadék óriásivá nő.

Az újság példája szerint egy kevésbé fontos területen dolgozó minisztériumi osztályvezető bruttó 412 ezer forintos havi illetménye csaknem eléri a piaci jövedelem alsó negyedét, egy kiemelten fontos területet felügyelő pénzügyminisztériumi főosztályvezető nem egész 530 ezer forintos fizetése viszont már köszönő viszonyban sincs azzal, amit hasonlóan felelős munkakör betöltéséért a magánszféra fizet. Egy PM-szakállamtitkár esetében az eltérés még nagyobb: a 712 ezer forintos illetménnyel szemben a privát szférában kapható fizetés havi bruttó hárommillió forint körül mozog.

Az új szisztéma, amit 2008. január elsejével elsőként a minisztériumok vezetőire alkalmaznának, hasonló ahhoz, amelyet a multinacionális vállalatok régóta használnak - állítja a napilap.