Gyurcsány tavasz óta tudott a Zuschlag-ügyről

Vágólapra másolva!
Tavaly hallott róla először Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy valami nincs rendben pályázati pénzek elsíbolásával gyanúsított Zuschlag János volt szocialista képviselő ügyletei körül, idén tavasszal pedig azt is megtudta, hogy komolyabb a helyzet - állította a kormányfő a Magyar Narancsnak adott interjúban. A kormányfő ugyanakkor azt állította, nem volt tudomása róla, hogy mi folyik az ifjúsági pályázati pénzek körül. Gyurcsány bízik a politikai élet megtisztulásában és abban, hogy győz hétpontos tisztasági javaslata.
Vágólapra másolva!

Most lehet a politika tisztázatlan pénzügyeinek és időnkénti ellentmondásos szerepvállalásának véget vetni, mert olyannyira megrendült a politikai elit egészének hitelességében a bizalom, hogy annak helyreállítása immár mindenkinek az érdeke - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelent interjújában.

"Egy ehhez hasonló kísérlet két évvel ezelőtt úgy elbukott volna, hogy engem is magával sodor. Most szerintem a kísérlet is győzni fog, meg én is" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Magyar Narancsnak adott interjúban múlt héten meghirdetett tisztasági csomagja kapcsán. Gyurcsány Ferenc szerint az esély most több mint 50 százalék arra, hogy a pártfinanszírozás rendezetlenségét megoldják.

Félreértésben vannak azok, akik azt gondolják, hogy ebben az ügyben pusztán kommunikációs küzdelmet folytat - mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy 1999 óta erről beszél, az elmúlt év óta pedig tudatosan azt teszi, amit az őszödi beszédben fogalmazott meg: "véget vetünk ezeknek a mutyiknak".

A közélet tisztaságát szolgáló hét pontos javaslatával kapcsolatban kiemelte, a politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy önmagukra vonatkozóan ne legyenek szigorúak. A miniszterelnök szerint a hét pontnak akkora lesz a támogatottsága az országban, hogy az alól nem vonhatja ki senki magát, ezért bízik abban, hogy meglesz a szükséges parlamenti többség az elfogadáshoz.

"Ha mégsem, én akkor sem engedhetek, mert a politikai viszonyok tisztázása nélkül nem lehet tiszta viszonyokat teremteni a gazdaságban sem" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az interjúban, amely azt megelőzően készült, hogy a kormányfő az Országgyűlésben bejelentette: népszavazást kezdeményez, ha csomagja nem kapja meg a szükséges parlamenti támogatást. Azóta az ötpárti egyeztetésben állapodtak meg a parlamenti frakciók.

Tavasz óta tudta

Gyurcsány azt is elmondta, idén tavasz óta tudott a Zuschlag-ügyről és azt is elismerte, hogy sok Zuschlag-ügy lehet még az országban. "Hogy számviteli fegyelem megsértése vagy ehhez hasonló szabálytalanságok lehetnek Zuschlag János körül, arról először tavaly beszéltek nekem. Az, hogy itt egy egészen más típusú ügy van, számomra is az idén tavasszal lett ismert" - közölte.

A miniszterelnök az ügyben történt ügyészi meghallgatásáról annyit mondott el a lapnak, hogy a meghallgatás első felében a pályázati mechanizmusról kérdezték részletesen és alaposan, a másik felében pedig az ügyészeket az érdekelte: mit gondol Gyurcsány Ferenc az adott ügyért felelős akkori helyettes államtitkár, Ocsovai Tamás nyilatkozatairól, miszerint ő mindent csakis utasításra tett, függetlenül attól, ki volt a miniszter.

Gyurcsány Ferenc a lap kérdésére határozottan kijelentette: sem neki, sem környezetének nem volt tudomása arról, hogy Zuschlag János "talicskával tolja ki az aprópénzt" a vezetése alatt álló minisztériumból, és ha beigazolódik, hogy ez igaz volt, akkor őt becsapták, átverték. Miniszterként állítólag hetente egyszer találkozott az illetékes bizottságok és munkacsoportok vezetőivel, mindig szabályozott körülmények között, és soha nem volt hajlandó egyedi ügyekről beszélni velük. Szerinte az is teljesen kizárt, hogy "akár a miniszter, akár alatta két szinttel bárki" naprakészen ismerjen 7-800 civil szervezetet.

"A belső és külső ellenőrzés nem tárt fel szabálytalanságot. Ráadásul azok a civil szervezetek, amiket most fiktívnek neveznek, a miniszterségem előtti években, az Orbán-kormány alatt már kaptak pénzeket" - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy visszamenőleg darabonként megnézik az egykori ifjúsági és sportminisztérium pályáztatását.

Fidesz: Gyurcsány nem gondolja komolyan

A Fidesz szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc elismerte, tavasz óta tudott a Zuschlag-ügyről, bizonyítja: a miniszterelnök nem gondolja komolyan a közélet tisztaságát célzó javaslatait, hiszen azokat már tavasszal is kezdeményezhette volna. Ezt Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője közölte csütörtökön. Hozzátette: Gyurcsány kizárólag azért lépett elő figyelemelterelő javaslataival, mert elfogyott körülötte a levegő, meggyengült pártjában, frakciójában és a kormányban is.

Daróczi Dávid kormányzóvivő reagálásában azt mondta, Gyurcsány Ferenc azonnal lépett, amikor az első konkrét gyanúsítás megtörtént, azonnal vizsgálatot rendelt el, ami bizonyítja, hogy komolyan gondolja a politikai élet megtisztítását. Az, hogy az ügyben hamarosan lezárulhat az ügyészségi nyomozás, igazolja, a kormány szakított elődei gyakorlatával és mindent megtesz az igazság kiderítése érdekében. Ha valaki bűncselekményt követett el, ne ússza meg szárazon - fogalmazott Daróczi Dávid.