Vágólapra másolva!
Előre mentegetőzik blogján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amiért egy korábban érdekeltségébe tartozó cég állami pályázati pénzeket nyert. A kormányfő internetes naplója szerint a céget eladták egy osztrák vállalatnak, ezért szerinte árnyékra vetődnének a jobboldali lapok, ha leleplezésnek állítanák be a pályázati pénzek ügyét.
Vágólapra másolva!

Blogbejegyzéssel igyekszik megelőzni az ellene irányuló támadásokat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki internetes naplójában előre magyarázkodik egy korábbi cége miatt. A MOTIM Alumíniumszulfát-gyártó és -Értékesítő Kft. ugyanis az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik pályázatán a nyertesek közé került.

Gyurcsány internetes naplójában azt írja, a vállalathoz már öt éve nincs köze, ezért "ha a közeljövőben esetleg megjelenik majd valamelyik jobboldalhoz köthető lapban az újabb szenzációs 'leleplezés', jó ha tudják: ismét lyukra futottak" - olvasható a kormányfő blogján.

A mosonmagyaróvári székhelyű MOTIM Zrt. 49 százalékos tulajdonosa Gyurcsány cége, az Altus Rt. A miniszterelnök azonban azt írja: a pályázaton pénzhez jutott MOTIM Alumíniumszulfát-gyártó és -Értékesítő Kft. ezzel nem azonos, a céget ugyanis 2000-ben leválasztották a MOTIM-ról, és egy osztrák cégnek adták el, vagyis "nevét megőrizte, amúgy más köze a MOTIM-hoz és hozzám nincsen" - írja Gyurcsány. A két cég neve és székhelye azonos, a százszázalékos tulajdonos azonban 2002 januárja óta az osztrák Industrie Rohstoffe HandelsgmbH.

A naplóbejegyzés szerint Gyurcsányt Bajnai Gordon miniszter hívta fel a MOTIM Zrt.-vel kapcsolatban, hogy megkérdezze, előfordulhat-e összeférhetetlenség a pályázati pénz elnyerése körül. A miniszterelnök azt írja: kifejezetten utasította az érdekeltségébe tartozó cégek menedzsmentjeit, hogy ne induljanak állami pályázatokon.

A miniszterelnök tucatnyi üzleti vállalkozásban volt érdekelt, betöltött ügyvezetői, vezérigazgatói posztokat. Sportminiszterré kinevezésekor, 2003-ban bejelentette: felfüggeszti cégeiben tulajdonosi jogai gyakorlását, és amíg politikus, megszűnik üzletembernek lenni. Érdekeltségeit azonban nem adta el.