Górcső alá veszik a Zsanett-ügy szakértőit

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz fordult az állítása szerint rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett ügyében az ügyészség. A tanácstól azt várják, hogy feloldja a nyomozás során készült, de egymásnak ellentmondó egészségügyi orvos szakértői jelentéseket.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség kérésére az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) vizsgálja a Zsanett-ügyben keletkezett ellentmondó igazságügyi orvos szakértői véleményeket. A sértett E. Zsanett állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitte őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével.

A nyomozás jelenleg is folyik, ennek keretében fordult az ügyészség október 2-án az egészségügyi területen működő igazságügyi szakértői testülethez, az ETT-hez, hogy az eljárás során korábban keletkezett orvos szakértői vélemények ellentmondásait feloldják - mondta Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ellentmondások között szerepel, hogy Zsanett sérülései a vele szemben szerinte elkövetett erőszak következtében, avagy attól függetlenül keletkeztek-e. Az ETT várhatóan október 20-ig készíti el állásfoglalását.

Az öt rendőr ellen szeptember 12-én vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt, és közülük hárommal szemben hivatali visszaélés miatt is. A szolgálatban elkövetett kötelességszegést a katonai ügyészség szerint az öt rendőr azzal követte el, hogy engedély nélkül elhagyta járőrkörzetét. Ezt legfeljebb egyéves szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

A hivatali visszaélést pedig azzal követte el három rendőr, hogy - amikor észlelték, hogy a nőnél nem volt személyi okmány, illetve a jármű iratai is hiányoztak - szabálysértési bírság kiszabása vagy feljelentés helyett hagyták futni. Ezt a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.