Újabb népszavazással vág vissza a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz újabb nyolckérdéses népszavazást kezdeményezne: többek között kisebb parlamentről, politikai reklámokról tartanának referendumot - jelentették be a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői. A két ellenzéki párt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői népszavazási kezdeményezésére kontrázott a bejelentéssel.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP 148 képviselője nyolc kérdésben kezdeményez népszavazást, ha a miniszterelnök hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatának ötpárti tárgyalásai nem vezetnek eredményre. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője jelentette be szerdán.

A két ellenzéki politikus közölte: zsarolásnak tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői bejelentését, hogy népszavazást kezdeményez a közélet tisztaságát célzó javaslatairól, ha a parlament nem támogatja azokat. Semjén Zsolt azt mondta, a kormányfő "ámokfutása" helyett az átlátható és tiszta viszonyok megteremtéséhez ötpárti konszenzusra van szükség, és ha Gyurcsány Ferenc átlép az ötpárti tárgyalásokon, akkor benyújtják népszavazási kezdeményezésüket. Navracsics szerint Gyurcsány nem is számolt azzal, hogy az ellenzék egyetértését megszerzi.

Navracsics Tibor kifejtette: azokban a kérdésekben kezdeményeznek referendumot, amelyek közül több már szerepelt az Országgyűlés előtt, de nem került napirendre. A két ellenzéki párt többek között kisebb parlamentről, a kormánytagok, a képviselők tiszteletdíjáról, a politikai reklámokról kezdeményezne népszavazást.

Gyurcsány népszavazására kontráztak

Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a múlt héten bejelentett tisztasági csomag egyes elemeiről. Gyurcsány azt mondta: az istenadta néphez fordul segítségért, ugyanis attól tart, hogy több javaslat elakad az ellenzék támogatásának hiányán. Több ponthoz ugyanis kétharmados többségre van szükség, és ezek elérése az ellenzék miatt bizonytalan - mondta Gyurcsány.

A kormányfő szerint elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az "utolérheti" a már napirenden lévő népszavazási kérdéseket. A miniszterelnök több javaslatát ugyanakkor - például a főállású képviselőkről - az MSZP-ben is ellenkezéssel fogadták a bejelentés után. Kóka János, az SZDSZ elnöke pedig szerdán azt közölte: pártja nem akar beszállni a "népszavazási versenybe".

A kormányszóvivő a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőinek bejelentésére reagálva kijelentette: egyetértenek az ellenzék néhány javaslatával, így azzal, hogy nyilvánosságra kellene hozni a miniszterek és az államtitkárok juttatásait, a kormánytagok és az országgyűlési képviselők adóbevallásait, valamint a kisebb parlamenttel. Budai Bernadett ugyanakkor átgondolatlannak nevezte a miniszterek fizetéscsökkentésére és a politikai hirdetésekre irányuló kezdeményezést. A kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy az illetmények csökkentése hatvanezer köztisztviselő fizetéscsökkentését eredményezné, vagy az a vállalhatatlan helyzet állna elő, hogy a felelős vezetőknél minden beosztottnak magasabb lenne a jövedelme.

A politikai hirdetésekkel kapcsolatban pedig megjegyezte, az alkotmány biztosítja a tájékozódáshoz való jogot, a kormánynak és a pártoknak pedig kötelezettségük a tájékoztatás. A fideszes javaslat szerinte megakadályozná az önkormányzatok, a cégek és az emberek vállalkozások és az állampolgárok értesülését az uniós források felhasználásáról.

Egyre több népszavazási kérdés

A pártok és különböző magánszemélyek egyre gyakrabban kezdeményeznek népszavazást. A Fidesz népszavazási kampányát Tarlós István vezeti, a párt többek között a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal, a felsőoktatási tandíjjal kapcsolatban készül referendumra. A Fidesz kezdeményezéseire válaszul egy magánszemély, Kálmán László nyelvész a legnagyobb ellenzéki párt kérdéseire nagyon hasonlító, de azokkal ellentétes értelmű kérdésekről kezdeményezett népszavazást.