Vágólapra másolva!
Kivételes elbánásban részesül az a 28 kubai menekült, akiknek a befogadásáról a magyar kormány és az amerikai elnök állapodott meg. Míg más menekülteknek hatvan napot kell várniuk kérelmük elbírására, a kubaiak esetében ez csak két hét, ráadásul minden bizonnyal hivatalosan is meg fogják kapni a státust. Lakást, otthont a Baptista Szeretetszolgálat keres majd nekik, a költségeket pedig az amerikaiak állják. Idén a most érkezetteken kívül három kubai próbált menekültstátust szerezni Magyarországon, senkinek sem sikerült.
Vágólapra másolva!

Fáradtan, de többségükben jókedvűen érkeztek meg szerdára virradóra a kubai menekültek. A 28 kubait a Baptista Szeretetszolgálat támogatja Magyarországon, költségeiket az amerikaiak állják. A csoportban főképp férfiak vannak, de érkezett két család és néhány gyerek is. Egyelőre a bevándorlási hivatal egyik állomásán helyezték el őket. Dr. Kató Ernő, a szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója az [origo]-nak elmondta: nem úgy kell elképzelni a kubaiak szállását, ahogyan a filmekben szoktak lenni a menekülttáborok, ennél sokkal jobb helyük van: kis apartmanokban élnek, amelyeket megpróbáltak kicsinosítani.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) közleménye szerint a kubaiak megerősítették szándékukat, hogy Magyarországon menedékjogot kérnek. Olyan menekültekről van szó, akiket az amerikai parti őrség a két ország közti floridai szorosban vagy a guantánamói támaszpontnál lévő vizekről halászott ki. Az 1995-ös kubai-amerikai migrációs megállapodás értelmében illegális bevándorlóknak minősülnek, akiknek nem jár a letelepedési engedély az Egyesült Államokban. A Magyarországra érkező kubaiak három évet töltöttek a guantánamói támaszponton. A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy befogadja a menekülteket. A kubai külügyminisztérium nyilatkozatban emelt kifogást, és Magyarországot az Egyesült Államok "lakájának" minősítette. A magyar külügy visszautasította a kubai bírálatokat.

A BÁH szerint a menedékjogi eljárás előreláthatóan két hetet vesz igénybe. Ez igen rövid időnek tekinthető, figyelembe véve, hogy normál esetben a hivatalnak 60 napja van a döntésre. Végh Zsuzsanna a BÁH vezetője az [origo]-ak elmondta: a kubaiak esetében azért elég két hét, mert az amerikai hatóságoktól rengeteg információt kaptak róluk. Bár Végh a menedékjogi eljárás kimenetelével kapcsolatban nem akart jóslatokba bocsátkozni, azt elmondta, hogy ez a 28 ember az amerikaiktól nemzetközi védelemben részesült.

A BÁH közleménye szerint az első két-három hétben a széles nyilvánosság elől elzártan élnek majd a csoport tagjai, addig semmilyen konkrét információt nem adnak ki róluk. A nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese a távirati irodának azt mondta, hogy a kubaiak védelme érdekében - a rendőrséggel és a bevándorlási hatósággal együtt - figyelemmel kísérnek minden esetleges fenyegetést.

Kató közölte: a menekülteknek azonnal spanyolul beszélő lelkészek és szociális munkások állnak rendelkezésükre. A szeretetszolgálat vezetője szerint csak néhányan vannak labilis állapotban. A következő hónapokban a kubaiaknak lehetőségük lesz, hogy amennyire csak lehetséges, megismerkedjenek Magyarországgal, és ami a legfontosabb, a magyar nyelvvel. A következő három hónapban intenzív nyelvtanfolyamon vesznek majd részt, napi hat órában kell az iskolapadban ülniük.

Három hónap múlva a szeretetszolgálat próbál majd munkát és nem utolsósorban otthont keresni a menekülteknek. A kubaiak ebben mindenképp nagy előnyben vannak más menekültekhez képest, mivel a magyar kormány és az amerikai elnök közötti megállapodás szerint a költségeket az amerikaik állják. Kató szerint sokakat fognak befogadó családoknál elhelyezni, néhányan már fel is ajánlották lakásukat.

Magyarországra az elmúlt években alig érkeztek Kubából menekültek: 2007-ben összesen három kubaival foglalkozott a bevándorlási hivatal (egyikük ügye még 2006-ból tolódott át idénre). A BÁH egyiküknek sem adta meg a menekültstátust, két embert kiutasított, egy pedig befogadotti státust kapott. Nagy különbség a kettő között, hogy míg a menekültstátust egy életre kapja meg a kérelmező, a befogadotti státust a hivatal évente felülbírálja.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az [origo]-nak elmondta: Az eljárásról, illetve a hazánkban érkező kubai menekültekről eljuttattuk kérdéseinket a bevándorlási hivatalhoz, ahol gyors választ ígértek.