Medgyessyt idézi Gyurcsány manőverezése

Vágólapra másolva!
Több szempontból is hasonlítanak Gyurcsány Ferenc politikai akciói ahhoz, amikor 2004 februárjában Medgyessy Péter akkori miniszterelnök próbálta felrázni a koalíciót. Hasonlóan gyengén állnak a kormánypártok, ugyanolyan önjárónak tűnik a két politikus. Számba vettük a párhuzamokat, de nem feledkezünk meg a különbségekről sem.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még az elvileg mögötte álló pártokat is meglepte az utóbbi napokban a javaslataival. Előbb előállt hétpontos tisztasági csomagjával, majd most hétfőn bejelentette, hogy akár népszavazást is hajlandó kezdeményezni, ha elképzelései elbuknak a parlamentben. A helyzet több szempontból is hasonlít ahhoz, ahogy elődje, Medgyessy Péter viselkedett 2004 februárjában.

Medgyessy akkori évértekelő beszédében állt elő elhíresült közjogi javaslataival. Ezek között szerepelt, hogy a parlamenti pártok - ellenzék és kormányoldal - közös listával induljanak a nyári európai parlamenti választásokon, emellett célul tűzte ki a közvetlen államfőválasztást, valamint a parlament létszámának jelentős csökkentését.

Régi ügyek

Bár tartalmukban különböznek Medgyessy akkori és Gyurcsány mostani javaslatai, abban megegyeznek, hogy régóta napirenden lévő, de megoldatlan kérdések, amelyek közül több széles támogatottsággal bír. A kisebb parlament ötlete ugyanúgy tetszik az embereknek, mint a tiszta közélet és az átlátható pártfinanszírozás, de hiába rugóznak ezeken már évek óta a politikusok, a megoldáshoz nem jutottak közelebb.

A bejelentések körülményeiben is vannak hasonlóságok. A kormánypártok 2004 februárjában és most is gyengén szerepeltek-szerepelnek a közvélemény-kutatásokban. A Századvég és a Tárki 2004 januári elemzése szerint az MSZP, illetve a kormány összes támogatottsági mutatója rendkívüli mértékben romlott, miközben a Fideszé jelentősen javult. Idén a nyár végére valamelyest javult ugyan az MSZP támogatottsága a Medián szerint, de továbbra is hatalmas a Fidesz fölénye.

Áldás nélkül

Utóbb Medgyessy és Gyurcsány bejelentéseiről is kiderült, hogy a koalíciós pártok nem adták rá áldásukat. Medgyessyt akkoriban elsősorban az SZDSZ támadta. Eörsi Mátyás képviselő egy fórumon a közjogi javaslatokat bírálva azt mondta, ha a kormányfő mindig a nép akaratára és véleményére hivatkozik, akkor "kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessy Pétert miniszterelnöknek". Mint hozzátette, a közvélemény-kutatások szerint nem gondolják annak, és ha ez így van, "akkor húzzon el, és az MSZP keressen másik miniszterelnököt". Eörsi később bocsánatot kért ezért a megjegyzésért Medgyessytől, aki helyett viszont nem egészen fél évvel később tényleg új kormányfőt kerestek a szocialisták.

Bár Gyurcsánnyal kapcsolatban nyilvánosan senki nem fogalmazott ilyen erősen, de Szanyi Tibor szocialista politikus nyilatkozatára azért így is sokan felkapták a fejüket. "Gyurcsány nélkül is menni fog, ha úgy hozza az élet. Lehet, hogy száz év múlva; lehet, hogy holnap" - fogalmazott a képviselő. A szocialista képviselők közül sokan felháborodva fogadták az őket érintő takarékossági intézkedéseket, az SZDSZ pedig a népszavazási kezdeményezés kapcsán fejezte ki nemtetszését, mondván, nem akarnak beszállni a két nagy párt közti referendumos versengésbe.

Lehet még kampányhangulat

A párhuzamok mellett természetesen különbségek is akadnak. A legnyilvánvalóbb az, hogy míg Gyurcsány Ferenc az MSZP első embere, addig Medgyessy Péter még csak tagja sem volt a pártnak. A szituáció különbözik abban is, hogy 2004-ben európai parlamenti választásokat tartottak, és Medgyessy bejelentései gyakorlatilag részei voltak a kampánynak. Gyurcsány Ferencnek ilyen megmérettetésre még közel két évet kell várnia, bár igaz, hogy ha megvalósulnak a Fidesz által kezdeményezett népszavazások, akkor már jóval hamarabb kialakulhat választáshoz hasonló kampányhangulat.