Kirúgta Kóka a rendőröket felhívó ügyeletest

Vágólapra másolva!
Felmentették a gazdasági minisztérium főügyeletesét, amiért a rendőrséget felhívta a tárca államtitkárának gyorshajtási ügyében. Garamhegyi Ábelt kapták sebességtúllépésen, majd ezt követően egy ismeretlen - aki ezredesként mutatkozott be - felhívta a rendőrséget, és közölte, hogy szálljanak le az ügyről. A főügyeletes információink szerint honvéd ezredes, egy őt jól ismerő forrásunk szerint nem próbált nyomást gyakorolni a rendőrökre, de túllépte a hatáskörét. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya szerint ugyanakkor a GKM-nél nem dolgoznak a honvédség kötelékébe tartozó emberek. Az ügy és a telefonbeszélgetést rögzítő rendőrségi hangfelvétel a Pest megyei ügyészség elé került.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este Szentendrén gyorshajtáson kapták Garamhegyi Ábelt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkárát. A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a Garamhegyi ügyében eljáró, Pest megyei rendőrségre (PMRFK) egy ezredesként bemutatkozó ismeretlen személy telefonált be, és tudatta az ügyeletes tiszttel, hogy jó volna, ha leszállnának az ügyről.

A PMRFK az ügyben feljelentést tett a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészségen, ahová az iratokkal együtt a telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt is elküldték. Csecserics István, az ügyészség szóvivője az [origo]-nak azt mondta: Szentendre belterületén hétfőn este trafipaxszal mérték be az államtitkár autóját, aki a megengedett 50 helyett 78 km/h-val hajtott. Este tizenegy órakor megállították az autót, majd közölték, hogy szabálysértési feljelentést tesznek. Körülbelül egy órával ezután egy ezredesként bemutatkozó férfi telefonált a rendőrségre, hogy "ki tudnák-e venni a feljelentést a rendszerből" - fogalmazott Csecserics. Ezután a PMRFK ügyeletét is felhívta ugyanígy.

Az ügyészségi szóvivő szerint a PMRFK nem jelölte meg, milyen címen jelentette fel a telefonálót, de ha bebizonyosodik, hogy egy ezredes telefonált, akkor hivatali visszaélésről lehet szó. Az ügyészségnek három napja van, hogy eldöntse: indít-e nyomozást az ügyben.

Garamhegyi máshogy tudja

"Az ügyemben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ügyelete telefonált a rendőrségre, de nem volt fenyegetés" - reagált a Magyar Nemzetben közölt hírre Garamhegyi. "Nekem jelentenem kell, ha ilyet csinálok. A saját GKM-es ügyeletünk hívta fel az illetékes rendőrkapitányságot, és azt kérdezte meg, hogy ilyenkor mit kell tenni" - magyarázta. Szerinte ez "teljesen rutin eljárás".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonban utasította Kóka János minisztert, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Ez szerda délelőtt le is zajlott, Kóka pedig azonnali hatállyal felmentette az ügyeletest. A GKM közleménye szerint "a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve - kérés és felhatalmazás nélkül - kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál". A tárca hozzátette, hogy Garamhegyi Ábel értesítette a főügyeletet a szabálysértésről, mivel hivatali kocsival utazott, de "semmilyen utasítást nem adott arra, hogy az ügyében a GKM főügyeletese járjon el a rendőrségnél".

Az [origo] főügyeleti forrásból úgy értesült, hogy az elbocsátott ügyeletes nem a GKM Főügyeletének vezetője, hanem egy őt átmenetileg helyettesítő tisztségviselő, aki honvéd ezredes, tehát nem mondott valótlant, amikor rangfokozatával együtt mutatkozott be a rendőségen. Forrásunk szerint igaz, hogy ügyeleti szolgálatban túllépett a hatáskörén, azonban "nem utasított soha senkit", nem gyakorolt nyomást a rendőrségre, csupán "kérte, hogy mit lehetne tenni" az ügyben. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya ugyanakkor csütörtökön azt közölte az [origo]-val: nem tudnak róla, hogy a GKM-nél a honvédség kötelékébe tartozó emberek dolgoznának.

Az államtitkár reggel az MTI-nek nyilatkozva elismerte a gyorshajtás tényét. Mint mondta, hétfőn este 11 óra körül a Parlamentből tartott Szentendrére, és elmondása szerint egy teljesen üres úton, egy ipari területnél a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 70-nel ment. A rendőrök a helyszínen megállították. "Mondtam nekik, hogy tegyék a dolgukat, nincs ezzel semmi" - mondta. Hozzátette: "Persze, ki kell fizetni (a bírságot)".

Készült hangfelvétel

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) sajtóügyeletese azt mondta, a rendőrök hétfőn este állították meg a Budapestről Szentendre felé hajtó államtitkárt. Ezután szabálysértési feljelentést tettek vele szemben, amit a lakhely szerint illetékes szegedi rendőrkapitányságra küldtek meg. Az eljárást a szegedi kapitányság folytatja le.

A kérdéses hívás a PMRFK központi ügyeletére érkezett, valaki rendőr ezredesnek adta ki magát. Ezzel kapcsolatban a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészséghez küldtük meg a rendőri jelentést és hanganyagot - mondta a sajtóügyeletes, hozzátéve, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre vizsgálni, valóban rendőr volt-e a telefonáló. Arra, hogy az államtitkár szerint nem volt fenyegetés, csak információt kértek, a sajtóügyeletes azt mondta: "az ügyészség tisztázni fogja, mi történt, megvan az ezzel kapcsolatos hanganyag".