Ma érkeznek a guantánamói menekültek

Vágólapra másolva!
Várhatóan ma érkezik Magyarországra a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött kubai menekültek csoportja - értesült a Népszabadság. Magyarország humanitárius megfontolásból döntött a menekültek fogadása mellett, a döntést követően Kuba bírálta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Még augusztusban jelentette be a Külügyminisztérium, hogy amerikai kérésre, humanitárius megfontolásból Magyarország politikai menedékjogot ad 29 kubai menekültnek. A közlés szerint a költségeket egy évig az Egyesült Államok fedezi. Szenczy Sándor pedig egy interjúban a Baptista Szeretetszolgálat nevében felajánlotta, hogy számukra szállást és ellátást biztosítanak.

Olyan menekültekről van szó, akiket az amerikai parti őrség a két ország közti floridai szorosban vagy a guantánamói támaszpontnál lévő vizekről halászott ki. Az 1995-ös kubai-amerikai migrációs megállapodás értelmében illegális bevándorlóknak minősülnek, akiknek nem jár a letelepedési engedély az Egyesült Államokban.

A kubaiak érkezéséhez hasonló itthon még nem fordult elő. Az engedékenységgel Magyarország Amerika kedvére akar tenni - mondta korábban az [origo]-nak Magyarics Tamás, a Külügyi Intézet munkatársa, aki szerint a spekulációkba belefér az is, hogy problémás menekülteket sóznak ránk vagy épp a demokráciát tanulmányozó ellenzékieket küldenek.

A kubai külügyminisztérium nyilatkozatban emelt kifogást, és Magyarországot az Egyesült Államok "lakájának" minősítette. A magyar külügy visszautasította a kubai bírálatokat.