Éjjel megérkeztek a kubai menekültek

Vágólapra másolva!
Szerdára virradó éjszaka megérkezett az a 28 kubai menekült, akik az Egyesült Államok révén kértek menedékjogot Magyarországtól. Magyarország a hivatalos nyilatkozat szerint humanitárius megfontolásból döntött a menekültek fogadása mellett, a döntést kifogásolta Kuba.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Magyarországra az a 28 kubai menekült, aki menedékjogot kér a magyar kormányzattól - erről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatta szerdára virradóra az MTI-t. A hivatal közleménye szerint kubaiak követően megerősítették szándékukat, hogy Magyarországon menedékjogot kérnek. Az eljárás idejére a hivatal által működtetett, menekülteket befogadó állomások egyikére kerültek.

A menedékjogi eljárás előreláthatóan két hetet vesz igénybe - közölte a hivatal, amely hozzátette, hogy a menekültek védelme érdekében a hivatal csak a hatósági eljárás lezárását követően ad tájékoztatást az integrációs folyamat lépéseiről és tartalmáról.

Olyan menekültekről van szó, akiket az amerikai parti őrség a két ország közti floridai szorosban vagy a guantánamói támaszpontnál lévő vizekről halászott ki. Az 1995-ös kubai-amerikai migrációs megállapodás értelmében illegális bevándorlóknak minősülnek, akiknek nem jár a letelepedési engedély az Egyesült Államokban.

A Magyarországra érkező kubaiak három évet töltöttek a guantanamói támaszponton. A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy befogadja a menekülteket. A kubai külügyminisztérium nyilatkozatban emelt kifogást, és Magyarországot az Egyesült Államok "lakájának" minősítette. A magyar külügy visszautasította a kubai bírálatokat.

A mintegy harmincfős csoport főként egyedülálló férfiakból áll, de vannak köztük gyerekek és nők is - mondta el a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány munkatársa kedden az MTI-nek. A kubaiak beilleszkedését a szeretetszolgálat segíti majd, a költségeket egy évig az Egyesült Államok állja. A kubaiak kapnak szállást, segítenek nekik munkát találni, valamint nyelvi képzést is kapnak a menekültek.

Az első két-három hétben a széles nyilvánosság elől elzártan élnek majd a csoport tagjai. A nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese a távirati irodának azt mondta, hogy a kubaiak védelme érdekében - a rendőrséggel és a bevándorlási hatósággal együtt - figyelemmel kísérnek minden esetleges fenyegetést.

A kubaiak érkezéséhez hasonló itthon még nem fordult elő. Az engedékenységgel Magyarország Amerika kedvére akar tenni - mondta korábban az [origo]-nak Magyarics Tamás, a Külügyi Intézet munkatársa, aki szerint a spekulációkba belefér az is, hogy problémás menekülteket sóznak ránk vagy épp a demokráciát tanulmányozó ellenzékieket küldenek.