Az SZDSZ korainak tartja Gyurcsány népszavazását

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ ügyvivői testülete nem tartja időszerűnek a kormányfő hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését, mert bízik abban, hogy a parlanemti pártok megegyeznek a tisztább közélet megvalósítására tett hétpontos javaslatról.
Vágólapra másolva!

"Az öt parlamenti pártnak kell megállapodnia, és bízunk abban, hogy ez sikerülni fog. (...) azt gondoljuk, hogy (a kormányfő kezdeményezése) így nem időszerű" - nyilatkozta Horn Gábor, a párt ügyvivője Gyurcsány Ferenc hétfőn tett javaslatáról.

A kormányfő a parlamentben napirend előtt bejelentette: népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, mivel annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan.

Horn Gábor közölte: az ügyvivői testület áttekintette a miniszterelnök hétpontos javaslatát, amelyet tartalmában és irányában "helyénvalónak és jónak" tart. Hozzátette: vannak részletkérdések, amelyeknél vannak észrevételeik és javaslataik, ahol szükség van finomításra.

A szabad demokrata politikus azt mondta: az üt a hét pont közül a legfontosabbnak a párt- és kampányfinanszírozást tartja. A kormányfő által javasolt megoldás lényegével egyetértenek, ám ebben az esetben is kell a részletekben finomítani - tette hozzá.

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja szerdán reggel tekinti át a kormányfő hétpontos javaslatát.