Nem kíváncsiak Gyurcsányra a Zuschlag-ügy nyomozói

Vágólapra másolva!
Nem tervezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György kancelláriaminiszter újbóli tanúkénti meghallgatását a Zuschlag-ügyben az ügyészség.
Vágólapra másolva!

"A büntetőeljárásban jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, egyetlen, úgynevezett prominens tanúnak a folytatólagos tanúkénti kihallgatása sem látszik szükségesnek" - mondta Szabó Ferenc, a Zuschlag-ügyben nyomozást folytató Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó ferenc elmondta, hogy a nyomozás, a jelenlegi adatok szerint valószínű, hogy november 17-ig befejeződik.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. Kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok, mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

A Zuschlag-ügyben Gyurcsány Ferencet, az egykori ifjúsági és sportminisztérium vezetőjét és Szilvásy Györgyöt, a tárca volt közigazgatási államtitkárát tanúként, a pályázati rendszer működéséről, a pályázatok elbírálásának valóságos menetéről hallgatták meg.

A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség kezdeményezésére, az ügy nyolc gyanúsítottja közül, a Szegedi Városi bíróság eddig Zuschlag János, Lados István és Katus Ferenc előzetes letartóztatását rendelte el. Őket jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az ügyészség.