Látnak még reményt az eltűnt gyerekek keresői

Vágólapra másolva!
Különleges nyomozócsapat vette át egy héttel ezelőtt a Margitszigetről eltűnt kisfiú és az emődi kislány utáni kutatást. Bár a rendőrség hivatalos közlése szerint nem merült föl olyan adat, amely azt támasztaná alá, hogy a gyerekek bűncselekmény áldozatai lettek, a nyomozók által felállított teóriák között ez az eshetőség is szerepel. A múlt héten ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. Az [origo] által megkérdezett, volt rendőr szerint elképzelhető, hogy ha a gyerekek emberrablók kezére kerültek, a díj fejében valamelyik elkövető feladja bűntársát.
Vágólapra másolva!

Egy hete dolgozik a közelmúltban eltűnt két gyerek ügyén az a három nyomozóból álló különleges körözési csoport, amelyet az emődi kislány és a Margitszigetről elveszett kisfiú hollétének felderítésére hoztak létre a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A kétéves Takács Dominikot augusztus 3-a, a vele egyidős, Pandának becézett Tóth Paula Valáriát szeptember 4-e óta keresik hiába.

A kislány a Borsod megyei Emőd egyik családi házának udvaráról tűnt el. Dominiknak, édesanyja elmondása szerint akkor veszett nyoma, amikor a margitszigeti Duna-parton az anya megcsúszott, és az eséstől pár percre elveszítette az eszméletét. Mire magához tért, a kisfiú már nem volt sehol - állította az anya.

A különleges körözési csoport létrehozását a rendőrségi közlemény azzal indokolta: látnak esélyt arra, hogy nem történt tragédia a gyerekekkel, viszont elképzelhetőnek tartják, hogy bűncselekmény áldozatává váltak. A közlemény szerint a három, eltűnéses ügyekben jártas nyomozó elemzi és értékeli az eddig beszerzett adatokat, valamint vizsgálják, vannak-e a két eset között párhuzamok. A rendőrség emellett ötmillió forintos nyomravezetői díjat is kitűzött.

Általában eredménnyel járnak

Tarjányi Péter volt rendőr szerint a különleges csoport hatékonyabban dolgozhat, mint a hagyományos keretek között vizsgálódó nyomozók. Könnyebben, a hosszas kérelmezési procedúrák kihagyásával juthatnak információhoz, ügyük prioritást élvez. Ezt a BRFK kommunikációs osztályán is megerősítették. Az ilyen csoportok általában eredménnyel is járnak - jegyezte meg Tarjányi. Szerinte a csoport létrehozását bejelentő közlemény alapján szinte biztos, hogy igenis van a rendőrség birtokában valami olyan információ az eltűnésekről, melyet eddig nem hoztak nyilvánosságra.

A nyomozás általában akkor vesz ilyen fordulatot, ha a háttérmunkában olyan adat merül fel, ami bűntényre utalhat - mondta a Budapesti Rendőrtiszti Főiskola Kriminalisztikai Tanszékének szakcsoportvezetője. Dr. Lakatos János főiskolai adjunktus szerint például ilyen információ lehet, ha a szülőket korábban már megfenyegette valaki azzal, hogy elviszi a gyereket, ezzel zsarolta őket. Lakatos úgy látja, a körözési csoport megalakítására azért is szükség volt, mert a díjkitűzés nyomán beérkező információk ellenőrzése sok munkát igényel.

A díjkitűzés esetleges eredményessége viszont attól függ, hogy - ha egyáltalán ilyen történt - milyen bűncselekmény áll az eltűnések hátterében - értett egyet Lakatos János és Tarjányi Péter. Ha emberrablás történt, és az indíték valamilyen módon a szülők személyével áll összefüggésben, akkor elképzelhető, hogy az elkövetők egyike pénzért feladja bűntársát. Történt korábban azonban olyan eset is Magyarországon, hogy egy zavart elméjű nő azért rabolt gyereket, hogy sajátjaként nevelje. Ilyenkor a nyomravezetői díj nem sokat segíthet.

A díjkitűzés óta több bejelentés érkezett a nyomozócsoporthoz, ezek valóságtartalmát vizsgálják. "A rendőrség várja újabb tanúk jelentkezését, elképzelhető, hogy egy laikus számára jelentéktelennek tűnő információ óriási segítség lehet a két eset megoldásában" - közölte pénteken a BRFK kommunikációs osztályának vezetője.

Szomor Sándor, az ORFK kiemelt főreferense elmondta: ritkaság ugyan, de nem először fordul elő, hogy speciális nyomozócsoportot bíznak meg eltűnési üggyel. Az országos rendőrfőkapitány a körözési csoport létrehozásával egyidőben elrendelte valamennyi eltűnt gyermekkorú körözésének felülvizsgálatát is - derült ki a közleményből. Ez a lépés ugyanakkor nem feltétlenül kapcsolódik szorosan Dominik és Panda eltűnéséhez, a rendszeres felülvizsgálat szakmai normák által előírt kötelezettség - tudtuk meg Szomor Sándortól.