A legfőbb ügyész elé kerülhet a Topolánszky-Szilvásy-ügy

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész intézkedést ígért Topolánszky Ákos és Szilvásy György telefonbeszélgetésének büntetőjogi értékelése ügyében a Bíró Ildikó fideszes képviselő által megfogalmazott állítások kapcsán. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy nem merülnek-e fel büntetőeljárást megalapozó körülmények.
Vágólapra másolva!

Bíró Ildikó (Fidesz) arra volt kíváncsi, visszaélt-e hivatali hatalmával Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter, amikor felhívta Topolánszky Ákost, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) egykori helyettes államtitkárát, hogy figyelmeztesse: ha nem vonja vissza rá és munkatársaira vonatkozó állításait, akkor jogi útra tereli a folyamatot.

A Fidesz képviselőjének ismertetése szerint Szilvásy személyi titkára felhívta a hvg.hu internetes lap főszerkesztőjét is a szeptemberben 27-én készült interjú körülményeit firtatva. Szilvásy a beszélgetések tényét nem tagadta - tette hozzá a képviselő. Szilvásy György egy múlt heti sajtótájékoztatón közölte: nem fenyegette meg Topolánszky Ákost.

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában kitért arra, milyen szempontok alapján lehet nyomozást indítani büntetőjogi ügyben.