Közepes bizonyítvánnyal vált nagykorúvá az MSZP

Vágólapra másolva!
18. születésnapját ünnepelte vasárnap a Budapesti Vásárközpont egyik pavilonjában az MSZP. A párt méltatása mellett jutott hely az önkritikának is: a rendezvényen kiosztott MSZP-bizonyítványban csak hármas osztályzatok voltak. A párt választmányának elnöke a nagykorúvá válás nehézségeiről, Gyurcsány Ferenc pedig Magyarország kiszellőztetéséről és az utókor elismeréséről beszélt.
Vágólapra másolva!

Bár az MSZP számára a felnőtté válás sok problémával jár, a párt tudja a dolgát, és meg tudja oldani a gondokat - mondta köszöntőjében a párt választmányának elnöke az MSZP 18. születésnapi rendezvényén vasárnap Budapesten. Az ünnepségen, amelyen Simon Gábor szerint ötezren voltak, felszólalt többek között Nyers Rezső, a párt alapítója, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa és Gyurcsány Ferenc kormányfő. Horn Gyula betegsége miatt nem tudott részt venni a Budapesti Vásárközpont B pavilonjában megtartott rendezvényen.

Nyers Rezső beszédében egyebek mellett azt mondta, húzzunk bele, hogy kikerüljünk a slamasztikából. Beszédét követően egy az MSZP elmúlt 18 évéről szóló filmet vetítettek le. A jelenlévők, amikor Horn Gyula majd Medgyessy Péter jelent meg a képernyőn, hosszú tapsban törtek ki. Hasonló nagy taps, és a "húzzunk bele" jelszót skandáló ünneplők fogadták megérkezésükkor Gyurcsány Ferencet, feleségét Dobrev Klárát és a kormány több tagját.

Kiszellőztetés

A kormányfő a rendezvényen azt ígérte, az MSZP vezetése meg fogja védeni és meg fogja óvni a magyar baloldal tisztességét, becsületét. Szerinte a magyar baloldal büszke lehet arra, hogy soha nem sározódott be. Nekünk ne meséljék el azok, hogyan kell élni, akik kikerültek az egyetemi padokból és furcsa módon 15-20 év alatt meggazdagodtak. Ne merjék az erkölcs ítélőszéke elé vonni a magyar baloldalt azok, akiknek eddig az volt az egyik legnagyobb teljesítménye, hogyan lehet a pártszékház eladásából magánvagyont csinálni - mondta.

A Zuschlag-üggyel kapcsolatban közölte, nem lehet annyival elintézni, hogy védekeznek vagy magyarázkodnak, azt szeretné, ha ország-világ látná: amit tesznek, az szembefordulás 17 év rossz kompromisszumaival és féligazságaival. Közölte, ki fogják irtani a korrupció írmagját is, de ehhez szükség van az MSZP támogatására. A pártelnök úgy vélte, a szocialistákat soha nem támadták annyira, mint az elmúlt napokban és mindig akkor nyertek, amikor a baloldal megértette, hogy ilyenkor nem a védekezés a válasz. Szerinte ki kell használni ezt a pillanatot arra, hogy kiszellőztessék és megújítsák Magyarországot.

A 18 éves MSZP-vel kapcsolatban közölte, a párt nem legyőzhető, de hibáiról meggyőzhető, érett arra, hogy az országot vezesse, programot adjon, és a választók többségének akaratával ezt megvalósítsa. Szerinte olyat tesznek, ami alkalmas lesz arra, hogy az utókor elismerését kivívja.

Közepes

A küldötteknek a párt bizonyítványát osztották szét a szervezők. Ebben három közepes volt, amelyet a szervezettség, a fiatalítás és a pártépítés tantárgyakra kapott.

Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy a jobb- és a baloldal hagyományos munkamegosztását felülírta egy másik választóvonal, a haladóké és a maradóké, és az MSZP vállalta az előrehaladás irányítását. Kovács László magyar EU biztos azt kérte: tartson ki az ország a konvergencia program mellett, hiszen kikerülhetetlen intézkedésekről van szó, és a reformok végigvitelét szorgalmazta.

Az MSZP életkorának előrehaladtával nem növekszik, hanem egyre kisebbé válik - a közvélemény-kutatási adatok szerint - írta a Fidesz a születésnap alkalmából kiadott közleményében. A jobboldali párt szerint Magyarországnak, a magyar embereknek semmi okuk sincs az ünneplésre. Az MSZP-nek el kell számolnia az elmúlt 5 év alatt a térség éllovasából sereghajtóvá züllesztett Magyarországért, a hazug módon bevezetett tandíjért, vizitdíjért, kórházi napidíjért, az egészségügy szétveréséért, kiárusításáért, és legfőképpen a közpénzek intézményesített lenyúlásáért és pártpénzzé tételéért.