Hét pont: a lakosság támogat, de szkeptikus

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencnek a minap bejelentett, a korrupció visszaszorítását célzó hét pontját jórészt pártállásuk alapján ítélik meg az emberek. A többség támogatja az intézkedéseket, de kételkedik a hatékonyságukban - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A konkrét javaslatokkal egyetért, a várható hatásukkal kapcsolatban azonban nem igazán derűlátó a közvélemény - ez derül ki a Medián október 4-én készített telefonos közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszabadság megbízásából végzett, a miniszterelnök korrupcióellenes csomagjának fogadtatását vizsgálva.

Az egyetértés valamivel kevésbé igaz a képviselői és a polgármesteri tisztség öszszeférhetetlenségére, de az emberek háromnegyede ezt is támogatná. Hasonló mondható el a pártok ifjúsági szervezeteinek a támogatásáról is: a jókora többség szerint segítene a helyzeten, ha a pártok pénzügyi szabályozása rájuk is vonatkozna, ám akadnak szép számmal, akik ezt nem támogatják - mert a pártok szabályozását is problémásnak tartják.

A politikai osztállyal szembeni bizalomhiány azonban jóval erősebb annál, hogy a közvélemény azt gondolhatná, hogy ezeknek a javaslatoknak a megvalósulása önmagában elegendő lenne a korrupció visszaszorításához: a többség - főleg persze az ellenzéki szavazók tábora - szkeptikus ezzel kapcsolatban. A relatív többség, a lakosság csaknem fele azonban így is támogatja a csomagot - a kormánypárti szavazók pedig szinte mindannyian.

Pontokra lebontva, a hét javaslat közül a képviselők költségtérítésének ellenőrizhetőségét támogatják a legtöbben (95 százalék), és hasonlóan népszerű gondolat a szigorú összeférhetetlenségi törvény megalkotása. A legkevesebben a pártok ifjúsági szervezeteinek átlátható működését tartják fontosnak.