Bill Clinton villámlátogatása Budapesten

Vágólapra másolva!
A világban uralkodó szociális egyenlőtlenségről, és globális problémákról ejtett szót Bill Clinton szombaton egy budapesti gálavacsorán tartott beszédében. Az Egyesült Államok egykori elnöke esti programja előtt - amelyet állítólag 50 millió forintos gázsiért vállalt - találkozott Gyurcsány Ferenccel is.
Vágólapra másolva!

Hazánk Európai Unióban és a régióban betöltött szerepéről, valamint a közelgő amerikai elnökválasztásokról beszélgetett Bill Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton délután - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A volt amerikai elnök Gyurcsány meghívására rövid, nem hivatalos látogatást tett a Parlamentben, a szűk körű találkozó a tervezettnél félórával hosszabb ideig tartott.

Az egykori amerikai elnök a Central European Bussines Centre (Közép-európai Üzleti Központ) meghívására érkezett Budapestre szombaton kora délután. Clinton 250 meghívottnak, üzletembereknek, diplomatáknak tartott előadást. Sajtóinformációk szerint ezért 50 millió forintos gázsit kap.

A volt amerikai elnök a gálavacsorán tartott beszédében azt mondta, hogy a szabad világ egyik legnagyobb problémája a szociális egyenlőtlenség, a világ lakosságának fele kimarad a globalizáció előnyeiből. Clinton a problémák között említette a terrorizmust, a globális klímaváltozást és a globális migrációból adódó súrlódásokat.

Clinton arról is beszélt, hogy a világ egyik részén sem működhet csak üzleti alapon az egészségügyi rendszer. Magyarországnak az egészségügyi rendszer átalakításakor azt a modellt kell választania, amely a legkevesebb adminisztrációs költséggel jár, minden állampolgárt lefed, rugalmas és azt szorgalmazza, hogy a munkáltatók ösztönözzék az alkalmazottaikat az egészséges életmódra - jelentette ki. Az egykori elnök szerint jelenleg egyik egészségügyi rendszer sem tökéletes, és a világon mindenhol problémát jelentenek a civilizációs egészségügyi problémák, és a költségek növekedése.

A gálavacsorán számos üzletember mellett részt vett többek között Kóka János gazdasági miniszter, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter, April H. Foley amerikai nagykövet és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Hárommillió forintba került egy asztal a fogadáson, a szervezők szerint rendkívül nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Minden asztaltól egy valaki úgynevezett VIP-fogadáson is részt vehet, ott közös fotók is készülnek Clintonnal.