Iskolásokkal gyakorolták a tömegoszlatást a rendőrök

Vágólapra másolva!
Könnygázt és és gumibotot használtak a rendőrök egy tömegoszlatási gyakorlaton középiskolás diákokal szemben - írta egy ismeretlen bejelentőre hivatkozva a Magyar Nemzet. A megyei főkapitányság szerint a rendészeti pályára készülő önkéntesek csak a tömeget szimulálták, és teniszlabdákkal dobálták a rendőröket, gázt pedig nem vetettek be ellenük.
Vágólapra másolva!

Több mint száz önként jelentkező kaposvári középiskolás vett részt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság "részben éles" tömegoszlatási gyakorlatán szeptember közepén - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a Civilek a Nemzetért nevű szervezethez olyan bejelentés érkezett, mely szerint "a gyerekek sérelmére könnygáz- és gumibothasználat történt".

A rendőrség szerint a szeptember 13-án, a kaposújlaki repülőtéren megtartott gyakorlaton gumibotot egyáltalán nem, könnygázgránátot pedig csak a rendőrökkel szemben használtak, hogy gyakorolhassák a gázálarcban mozgást.

A megyei főkapitányság még csütörtökön közleményt jelentetett meg a rendőrségi honlapon. E szerint a gyakorlat előtt felmérést végeztek az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola 16-18 éves közbiztonsági fakultációs diákjai közt, "hogyan viszonyulnak egy csapatszolgálati gyakorlaton való közreműködéshez".

Miután a rendészeti pályára készülő fiatalok a közlemény szerint "örömmel és lelkesedéssel" reagáltak, a rendőrség megszervezte a gyakorlatot. Ennek során a diákok "jelenlétükkel, kiabálásukkal szimulálták a tömegdemonstrációk hangulatát és teniszlabdákkal dobálták a rendőröket, akik a pajzsukat maguk előtt tartva álló helyzetben védekeztek a támadás ellen".

A közlemény szerint a rendőrök semmiféle támadó lépést nem tettek a fiatalok felé, a gyakorlat után pedig sem a diákok, sem az iskola részéről nem merült fel panasz. A rendőri vezetés visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint erőszakot alkalmaztak volna.