'56-on vitáznak az MSZP-ben

Vágólapra másolva!
Bocsánatkérésre szólítja fel Havas Szófia szocialista képviselőt az MSZP-frakció 56-os munkacsoportja, amiért a HVG-nek adott nyilatkozatában sajátos szemszögből beszélt az '56-os forradalomról; börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket emlegetett, akik nem lehetett forradalmároknak nevezni. Az '56-ban halálraítélt Mécs Imre, a munkacsoport tagja, reméli, hogy a frakció elhatárolódik Havas Szófiától.
Vágólapra másolva!

Havas Szófia MSZP-s országgyűlési képviselő a csütörtöki HVG-ben azt nyilatkozta: "1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva".

"Elvárjuk Havas Szófiától, kövesse meg mindazok emlékét, akik a magyar szabadságért és függetlenségért, a szociáldemokráciáért és a demokratikus szocializmusért küzdöttek, akik a munkástanácsokban és más forradalmi szervekben tevékenykedtek, akik támogatták a forradalmat, és segíteni akarták a társadalom megújulását. Kárhoztatjuk ezt a történelemhamisító nyilatkozatot, és elhatároljuk magunkat tőle" - írta pénteki közleményében Mécs Imre, 56-os halálraítélt, Donáth László, Horn Miklós, Puchert János és Vitányi Iván.

Havas Szófia a munkacsoport felszólítására azt nyilatkozta: "Nekik abszolút szívük joga, hogy ne értsenek egyet azzal, amit mondok, mint ahogy nekem is szívem joga, hogy mélységesen ne értsek egyet azzal, amit ők mondanak". A szocialista politikus azt mondta: "Egyébként kérjenek bocsánatot, ha úgy gondolják".