A fővárostól 20 milliót kaptak a Zuschlag-féle szervezetek

Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzattól 20 millió forintot nyertek el pályázatokon olyan szervezetek, amelyek érintettek a Zuschlag-ügyben - közölte az illetékes közgyűlési bizottság elnöke, aki úgy tudja, a Főpolgármesteri Hivatal több dolgozóját is kihallgatta az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A közbiztonság javítását célzó pályázataik alapján 2002-2004-ben 20 millió forint körüli támogatást kapott a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti szakbizottságától néhány olyan civil szervezet, amelyek a Zuschlag János ellen zajló büntetőeljárásban érintettek - közölte az MTI-vel Danielisz Béla, a bizottság elnöke.

A szocialista politikus az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy még a nyáron bekérte az ügyészség néhány, 4-5 évvel ezelőtti önkormányzati támogatás dokumentumát. Egyebek közt az érintett bizottsági ülések jegyzőkönyveit és a határozatokat, valamint a pályázatokról véglegesen döntést hozó fővárosi közgyűlési határozatokat. Ez utóbbiakból egyértelműen kiderül, hogy a közgyűlés esetenként egyhangúan vagy jelentős többséggel, ellenzéki szavazatokkal is támogatta a Zuschlag-ügyben érintett civil szervezeteket - tette hozzá.

Danielisz Bélát nem hallgatta meg az ügyészség, és úgy tudja, nem idézték be a bizottság tagjait és titkárait sem. Arról viszont informálisan értesült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal több dolgozóját már kihallgatta az ügyészség, és ez ügyben folyamatos levélváltás volt az ügyészség és a hivatal között - jegyezte meg a bizottsági elnök.

Zuschlag János szocialista politikust és hét társát azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy több szervezetet - egyesületeket és egy alapítványt - hozott létre, amelyek célja egyedül az volt, hogy minisztériumi és fővárosi önkormányzati pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd a gyanú szerint ezekről fiktív számlákkal számoltak el.

Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették, mintegy 65 millió forintnyi kárt okoztak, az irányítást pedig Zuschlag végezte. A politikus nem tett vallomást, de őrizetbe vétele előtti nyilatkozataiban tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el.