Sikertelenül zárult Steve Fossett keresése

Vágólapra másolva!
Nem keresik tovább a folyton világrekordok beállításával kísérletező Steve Fossett-et, akinek egy hónapja veszett nyoma. A milliomos Nevadában tűnt el, amikor saját repülőgépével elindult, hogy új terepet keressen következő akciójához.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is lezárult a kutatás az egyesült államokbeli Nevadában Steve Fossett után. A repülőgépével eltűnt kalandvágyó milliomosnak egy hónapig próbáltak a nyomára akadni, minden eredmény nélkül. A 63 éves, repülési és egyéb világrekordokat beállító különc milliomost utoljára szeptember 3-án látták, amikor egymotoros gépével szállodatulajdonos barátjának farmjáról felszállt, hogy autós sebességi rekordkísérletéhez megfelelő terepet keressen.

A Nevadai Polgári Légi Járőrszolgálat csaknem egy hónapig igyekezett Fossett, illetve gépének nyomára bukkanni "minden idők egyik legkiterjedtebb, legalaposabb kutatásában, amelyet eltűnt repülőgép keresésére indítottak": 52 ezer négyzetkilométernyi területet fésültek át szárazföldön és vízen. Amy Courter dandártábornok, a járőrszolgálat parancsnoka kijelentette: az amerikai hatóságok az egész világ repülőseihez és Fossett csodálóihoz hasonlóan csalódottak, amiért eredmény nélkül zárult a keresés.

Courter rendkívüli embernek nevezte Steve Fossettet, aki elsőként repülte körbe egyedül a Földet hőlégballonjával és tett kört a glóbusz körül egyszemélyes repülőgépén üzemanyag-újrafelvétel nélkül. "Világcsúcsokat kergetett és döntött meg egész életében, messzebbre és gyorsabban hajózott és repült, mint előtt mások (...) sajnálatos, hogy kalandjai talán véget értek" - mondta. Tizennégy repülőgépes és két hőlégballonos világcsúcs fűződik Fossett nevéhez, ezenkívül hat világrekordot állított fel vitorlázó repülés, egyet léghajózás terén, tizenegyet vitorlás hajózásban, egyet terepsízésben.

A nevadai hatóságok lényegében már szeptember 19-én feladták a reményt, hogy megtalálják a milliomost; a korábbi húsz helyett azután már csak napi egy-két repülőgép pásztázta a levegőből a tájat, hátha a lezuhant gép nyomára akad. Sokáig reménykedtek, hogy Fossett nyomára bukkanhatnak a Kalifornia és Nevada állam határán elterülő kietlen, hegyes-sivatagos térségben, az első információk szerint ugyanis egy hétre elegendő vizet és élelmet vitt magával.