Századvég: A felpezsdülés a Fidesznek kedvezett

Vágólapra másolva!
A politikai aktivitás növekedése, a nyári pangás utáni pezsgés a Fidesznek kedvezett, megugrott ugyanis a támogatottsága - derül ki a Századvég és a Forsense közös kutatásából. A felmérés megállapította azonban azt is, a többség nemcsak a kormánnyal, hanem az ellenzékkel is elégedetlen.
Vágólapra másolva!

A nyári uborkaszezon befejeződésével megnőtt az emberek politikai aktivitása, nagyobb lett a biztos szavazók és a magukat biztos pártválasztóknak tartók aránya is - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből, amely szerint ebből leginkább a Fidesz profitált.

A szeptember közepén készített kutatás során az összes megkérdezett 31 százaléka mondta azt, hogy támogatná a nagyobbik ellenzéki pártot, míg egy hónappal korábban csak 26 százalék volt ez az arány. Az MSZP támogatottsága is emelkedett, de jóval szerényebb mértékben: mindössze egy százalékponttal és jelenleg így 18 százalékon áll.

Növekedett azoknak az aránya is, akik biztosan elmennének szavazni egy most vasárnapi választáson, és tudják is, hogy kire adnák a voksukat: 40 helyett már 46 százalék. A felmérés szerint az ő körükben 57 százalék választaná a Fideszt, 30 százalék az MSZP-t, az MDF támogatottsága pedig kereken 5, az SZDSZ-é 4 százalék, tehát a parlamenti bejutási küszöb alatt van.

A felmérés kitért arra is, hogy a lakosság miként értékeli az ellenzék és a kormány munkáját. Kiderül, a többség egyikkel sem elégedett: az ellenzék esetében 57 százalék, a kormány esetében 66 százalék.

A kutatók vizsgálták azt is, hogy egy-egy párt támogatói hogyan viszonyulnak más politikai erőkhöz. Megállapították, hogy az MDF-fel kapcsolatos vélekedések inkább a kormánypártokéval mozognak együtt. "Ennek oka, hogy az MSZP szavazói közelebb érzik magukat az MDF-hez, mint a Fidesz szavazói" - áll az elemzésben.