Feloszlatnák a kiskunhalasi MSZP-szervezetet

Vágólapra másolva!
A párt elnöksége kezdeményezi, hogy oszlassák fel az MSZP kiskunhalasi szervezetét, amelynek eddigi vezetője, Zuschlag János csalás gyanújával előzetes letartóztatásban van. Már évekkel ezelőtt merültek fel kételyek a helyi szervezet irányításának átvételével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnöksége kezdeményezi az etikai bizottságnál a párt kiskunhalasi szervezetének feloszlatását. A döntést Nyakó István pártszóvivő "a párt elveit és érdekeit súlyosan sértő jelenségekkel" indokolta. Simon Gábor, az MSZP Országos Etika és Egyeztető Bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: az alapszabály szerint az etikai bizottságnak van lehetősége szervezet feloszlatására, amit többek között az országos elnökség kezdeményezhet. Az elnökség azt javasolja, hogy "csináljunk egy tabula rasát", alakuljon újjá a kiskunhalasi MSZP szervezet - fűzte hozzá.

Nyakó később közölte azt is, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnökségének választott tisztségviselői lemondanak posztjukról, amikor a párt etikai bizottsága döntést hoz a kiskunhalasi szervezet feloszlatása ügyében. A választott vezetői posztok közé tartozik az elnöki, az alelnöki, illetve a választmányi elnöki poszt - mondta a pártszóvivő. Nyakó István kitért arra, hogy az MSZP elnöksége a Bács megyei vezetők döntését tudomásul vette. Az MTI úgy tudja, a megyei vezetők döntésével lehetőség nyílik arra, hogy összehívják a megyei küldöttgyűlést, így módosíthatják a szervezeti és működési szabályzatot és törölhetik abból az ügyvezető elnöki posztot, amelyet most Zuschlag János tölt be.

Simon Gábor etikai bizottsági elnök elmondta: ha a testület feloszlatja a kiskunhalasi szervezetet, akkor az alapszabály szerint rögzíteni kell az újjáalakulás szabályait is, azaz azt, mikor, milyen felügyelettel, milyen szervezeti és működési szabályzat alapján alakuljon újjá a helyi szervezet. Simon Gábor azt mondta: néhány nap alatt is újjáalakulhat a kiskunhalasi szervezet, de kérdéses, ez célszerű-e. A testület elnöke azt is kérdésesnek nevezte, hogy a tagsági viszony tisztázására, azaz tagrevízióra szükség lesz-e.

A döntés előzményének tekinthető, hogy az MSZP kiskunhalasi szervezete és frakciója szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Haladásért Társaság frakciójának két tagját, a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Zuschlagot csalással gyanúsítják, Weiszenbergerről pedig - aki csak a frakciónak volt tagja, a pártnak nem - előkerült egy videófelvétel, amelyben pályázati pénzek lefölözéséről beszélt.

A kiskunhalasi szervezettel kapcsolatban már korábban merültek fel kételyek. A helyi pártszervezet idősebb tagjai azt gyanították, hogy Zuschlag János úgy vette át az irányítást, hogy a pártszervezetet fiktív tagokkal töltötte fel, akiknek a küldöttei aztán rendszerint őt támogatták. Ő azonban tagadta ezt, és pártbeli ellenfelei hiába fordultak az MSZP-központhoz, ott sem állapítottak meg visszaélést.