Sok magyar nem vallja be a kövérséget

Vágólapra másolva!
Soványabbnak érzik magukat sokan, miközben a kóros elhízás által veszélyeztetett emberek nagy része tudomást sem vesz betegségéről - derül ki egy a Népszabadság által közölt felmérésből. A lap emlékeztet arra, nemrég a képviselőket is megkérdezték, és közülük kettőt találtak csak, aki elismerte, hogy komolyabb súlyfeleslege van.
Vágólapra másolva!

A hazai lakosság 65 szézaléka gondolja úgy, hogy normális testsúllyal rendelkezik, míg valójában csak 40 százalék mondhatná ezt el magáról - derül ki a Tárki és az Image Factory felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A megkérdezettek mindössze 26 százaléka érzi magát elhízottnak, miközben a valós arány 53 százalék. Soványnak a felmérésben résztvevők 9 százaléka tartja magát.

A testtömegindex (BMI) alapján veszélyesen túlsúlyos emberek 28 százaléka hiszi magát normális testalkatúnak, amely alapján feltételezhető, hogy egyesek nem ismerik fel saját betegségüket, vagy nem vesznek róla tudomást - írja a Népszabadság, amely emlékeztet arra, hogy az elmúlt egy évtizedben Európában is megháromszorozódott a súlyfelesleggel küzdők száma.

A jelenlegi trend folytatódása esetén 2010-re a kontinens népességének 20 százaléka - mintegy 150 millió ember - lesz súlyosan elhízott, míg 15 millió gyermek szenvedhet a betegségtől - olvasható a cikkben.

A Népszabadság a magyarok testképének zavarai kapcsán megemlíti, hogy legutóbb egy, a képviselők körében végzett fitneszkörkérdés során csak Pettkó András (MDF) és Mandur László (MSZP) ismerte el, hogy kétszámjegyű kilókkal mérhető súlyfeleslege van. A lap szerint azonban vannak még túlsúlyos képviselők rajtuk kívül is.