A közéleti tisztaság-csomagról vitázott az MSZP

Vágólapra másolva!
Élénk vitát folytatott az MSZP-frakció a miniszterelnöknek a közélet tisztaságáról szóló javaslatcsomagjáról, amelyről állásfoglalást is elfogadott - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden késő este Budapesten, a képviselőcsoport ülése után.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó ötórás élénk és heves vitáról számolt be, amelyben az ország egyik legnagyobb problémáját járták körül: a közélet tisztaságáról és a korrupció ellenes küzdelemről ütköztették véleményeiket. A frakcióvezető szerint a frakció egyetért a kormányfő javaslatcsomagjában szereplő hét terület újraszabályozásával, és ezeknek a szabályoknak a kidolgozásában részt kíván venni.

A politikus elmondta, hogy a többi frakciótól érdemi javaslatokat várnak, és ezeket ötpárti egyeztetésen finomítanák tovább. Mind a hét területen munkacsoportot hoznak létre, ezek kiegészítik és megvizsgálják a kormányfő javaslatait. A frakcióvezető úgy fogalmazott, "félkész árut nem teszünk a kirakatba", vagyis a frakció akkor áll elő részletes javaslataival, ha ezek készen lesznek.

Lendvai Ildikó elmondta: a frakcióülésen Karsai József vérnyomásproblémái miatt rosszul lett, és ki kellett hívni hozzá a mentőket. A képviselőt a mentők ellátták, de nem szállították kórházba.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: a kormány két héten belül hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében.

A javaslat elemeit ismertetve a miniszterelnök közölte: többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak, a funkcióhalmozás elkerülésére. A kormányfő elmondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve azt szeretnék, ha átláthatók és ellenőrizhetők lennének a képviselői jövedelmek.