Szonda: Horváth Ágnes a népszerűségi lista alján

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, Sólyom László és Dávid Ibolya holt versenyben vezeti a politikusok népszerűségi listáját, a rangsor végén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter található - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. A Népszabadságban ismertetett közvélemény-kutatás szerint Fodor Gábor jóval kedveltebb az SZDSZ-es szavazók körében, mint Kóka János pártelnök.
Vágólapra másolva!

Nagyon szoros a politikusi rangsor élvonala, öt politikusnak közel azonos a megítélése a lakosság körében - írja a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva a Népszabadság. Szili Katalin házelnök, Sólyom László államfő és Dávid Ibolya MDF-elnök is egyaránt 47-47 ponttal szerepel a népszerűségi lista élén. Őket követi 46 ponttal Göncz Kinga külügyminiszter, 45 ponttal pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A három listavezető politikusról a választópolgárok egyharmadának negatív véleménye van, háromtizedének közepes, míg egynegyed pozitívan értékel. Szili Katalin és Dávid Ibolya a kormánypártok körében kedveltebbek: Szili az MSZP-sektől 67, Dávid 53 pontot kapott, míg a Fidesz támogatói körében 37, illetve 42 pontot értek el. Az államfő kapcsán ezzel ellentétes megnyilvánulások jellemzőek: a fideszesek 63 ponttal, a szocialisták 35-tel fejezték ki véleményüket.

A kormánypárti politikusok közül a sereghajtó helyet Horváth Ágnes egészségügyi miniszter foglalja el, 21-es pontszámmal. A miniszterről a lakosságnak mindössze 6 százaléka van pozitív véleménnyel, a közepesen minősítők aránya is csak 14 százalék. Még a kormánypártiak véleménye is kritikus vele kapcsolatban: az MSZP szimpatizánsoktól 37 pontot, SZDSZ-támogatóktól 32 pontot kapott.

Bár a miniszterelnök összességében népszerűtlen, a szocialisták továbbra is kiállnak Gyurcsány Ferenc mellett (71 ponttal), a szabad demokraták támogatói viszont inkább negatívan viszonyulnak hozzá (38 pont). A kisebbik kormánypárt támogatói saját elnöküket, Kóka Jánost is csupán közepesre minősítik (49 pont). Nála nagyobb népszerűségnek örvend körükben Fodor Gábor és Eörsi Mátyás (62, illetve 60 pont).