Szülések időzítésével már nem vádolják az orvost

Vágólapra másolva!
Kezdődik a bírósági tárgyalása annak a nőgyógyásznak, akit négy évvel ezelőtt azért mentettek fel a MÁV Kórházban, mert felmerült a gyanú, hogy ügyeleti idejére időzített szüléseket. A vádpontok között azonban ez már nem szerepel. A férfi ellen végül két, komplikációkkal végződött szülés miatt emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége a vád H. Szabolcs ellen, akit korábban azzal a gyanúsítottak, hogy ügyeleti idejére időzítette a szüléseket és ezzel veszélynek tette ki a betegeit. A vádiratban azonban már szó sincs időzített szülésekről - tudtuk meg a nőgyógyász ügyvédjétől.

Zamecsnik Péter ügyvéd elmondta, hogy ügyfelét két konkrét eset kapcsán vádolta meg az ügyészség. Az egyik érintett asszony később meghalt, de a beteg halálát nem rótták az orvos terhére - mondta az ügyvéd. A másik esetben egy nőnek a szülés után el kellett távolítani a méhét, de az ügyvéd tudomása szerint, erről nem a megvádolt nőgyógyász, hanem az ő felettese döntött egy háromfős orvosi konzíliumot követően.

Ha a bíróság az orvost bűnösnek találja, legsúlyosabb büntetésként akár letöltendő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá, ebben az esetben szakmája gyakorlásától is eltilthatják. Ügyvédje azonban nem tartja valószínűnek, hogy ilyen súlyos büntetést szabnának ki rá.

Az ügy 2003 decemberében robbant ki, amikor a MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgatója közölte, hogy belső szabályok megsértése miatt felmentették az egyik nőgyógyászt. A kórházban belső vizsgálat is zajlott a szülési komplikációk számának állítólagos növekedése miatt. A vizsgálat során a főigazgató elmondása szerint felmerült a gyanú, hogy az orvos rendszeresen az ügyeleti napjaira időzítette a szüléseket, amelyeket külső beavatkozással indított el. A nőgyógyász ügyvédje már akkor azt mondta, hogy semmilyen szakértői bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy ügyfele ilyet tett volna. Az ügyvéd szerint a nőgyógyász állítja, hogy az orvosi gyakorlatnak megfelelően csak és kizárólag az anya vagy a magzat érdekében alkalmazott szülésindítást.

Megkerestük a jelenleg is praktizáló H. Szabolcsot is, de azt mondta, hogy nem nyilatkozik a sajtónak.