Népviseletes guminőt szánnának a bulizó briteknek

Vágólapra másolva!
Egyetemisták és profi dizájnerek vetették bele magukat a szuvenírek világába, hogy megreformálják a turistaboltok kínálatát. A népviseletes baba és a guminő keresztezéséből megálmodott figura nem valószínű, hogy sorozatgyártásra kerül, de az ötletek között vannak megvalósítható darabok is, például az apró Rubik-kocka formájú bicikli szelepsapka. A szuveníreket árusító eladók szkeptikusak, nekik a Kínában gyártott hűtőmágneseket éri meg tartani.
Vágólapra másolva!

A népviseletes baba és a guminő ötvözéséből született népviseletes babát álmodta meg szuvenírként a nálunk bulizó brit fiataloknak Kukorelli Péter és Orlai Balázs, az egyik alkotópáros azok közül, akik bemutatták ötleteiket a British Council Szuvenír Dizájn programján. A több országot megjárt projekt lényege, hogy tervezőket és egyetemistákat kérnek meg, ötleteikkel dobják fel a turistáknak készülő emléktárgyak kínálatát. Pár kivételtől eltekintve a szuvenírek egyelőre csak számítógépen léteznek, de a terv az, hogy néhányat akár többezres példányszámban is legyártanak.

A tervezők egy része a gasztronómia, a híresnek tartott magyar konyha felől közelítette meg a turistáknak szánt ajándékokat. Az egyik alkotócsoport például egy doboz szusira emlékeztető kóstolófalatkákkal lepné meg - már akár a repülőgép fedélzetén - a Budapest felé tartó külföldieket. Az óvatlan turisták gusztusosan elrendezett falatkákban ízlelhetnék meg a hurkát, kolbászt, disznósajtot és tepertőt, majd miután megették, egy mellékelt papíron szembesülhetnének vele, hogy mit fogyasztottak, arról pedig kis képeket nézegethetnének, hogy amit megettek, hogy néz ki nagyobb mennyiségben, egy-egy tányérra halmozva.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZBE2GkQiXQthiOPw

A turistáskodás alatt ráérősen elköltött étkezésekből indult ki Fabricius Gábor reklámszakember is. Szerinte Budapestnek azt kellene hirdetnie magáról, hogy - turistaként - itt akár 1 óra 45 percet is lehet reggelizéssel tölteni, vagy két órán keresztül is lehet kávézgatni, vagyis Budapest egy "slowfood city". Az erről szóló feliratokat (half day coffe break in Budapest - félnapos kávészünet Budapesten) pedig kockás mintákon képzelte el. A minta eredetileg egy 350 forintos, kockás viaszos vászon terítőről származott, amiből Fabricius inkább egy feliratos esőkabátot készítene.

Fotó: Hajdú D. András
Örök emlék lenne

A magyar Forma-1-es futam helyszínéből, a Hungaroringből indult ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak egyik alkotócsoportja, ők le is gyártottak egy-egy mintadarabot a fekete-fehér kockás, gyűrű alakú tárgyakból, készítettek karkötőt, övet és gyűrűt is ezzel a mintával. Elkészült a kicsinyített Rubik-kocka mintapéldánya is, amit bicikli szelepsapkaként lehet használni. Szintén kézzel fogható állapotban volt néhány kisebb tárgy is, amelyek egy nagyobb kollekció részei lehetnének - azonos mintával, egy nagy bajuszú huszárfigurával.

A lelkes fiatalok bemutatójával párhuzamosan megnéztük azt is, hogy milyen a szuvenírkínálat a Várban, az ajándékok valóban nem túl fantáziadúsak. Majdnem mindenhol kapható pirospaprika különböző méretű csomagolásban, Budapest látképével díszített poharak és egyéb használati tárgyak, Matrioska-babák, Budapest feliratú táskák, hűtőmágnesek és különböző borok. Ezer forint alatt alig van ajándék, az árakat pedig szinte nagyítóval kell keresni, az egyik kereskedő még megmondani is vonakodott azokat.

"Régebben a Tokajit vitték és a libamájat, ma meg vesznek annyi hűtőmágnest, ahány embert meg akarnak ajándékozni" - mondta az egyik szuvenír bolt eladója. Az olcsó kínai hűtődíszekre a kereskedők még tudnak akkora hasznot tenni, hogy nekik is bőven megérje, az iparművészek által gyártott darabokkal ez valószínűleg nem működne. "Itt mindenki akkora árrést akar, hogy meg tudjon élni belőle" - mondta az eladó.