A sereghajtók között vagyunk a betegjogokban

Vágólapra másolva!
A betegjogok érvényesítésében Magyarország az uniós tagállamok között az utolsók között szerepel - derül ki egy svájci szervezet felméréséből, amely a tagállamok egészségügyi rendszereit vizsgálta. A huszonkilenc ország közül Magyarország a huszonnegyedik helyre került. A szervezet szerint a magyar rendszer fő hibája, hogy nem tájékoztatják megfelelően a betegeket, akik ráadásul nem lépnek fel a saját jogaik érdekében.
Vágólapra másolva!

A magyar egészségügy fogyasztóbarát szempontból jóval elmarad a többi az európai uniós országtól - derül ki az uniós tagállamok egészségügyi rendszereit vizsgáló svéd szervezet, a Health Consumer Powerhouse hétfőn közölt felméréséből. A huszonkilenc ország közül Magyarország a 24. helyre került.

Betegbarát szempontból az osztrák egészségügy a legjobb, a második Hollandia, a harmadik Franciaország, majd Svájc, Németország és Svédország következik. Magyarország után az utolsó helyeken sorrendben Románia, Litvánia, Lengyelország, Bulgária és Lettország következik.

A magyar egészségügyi rendszerről Arne Bjönberg, az intézet igazgatója azt mondta: egy elfogadható rendszer már létrejött, de az elért eredmények szintje meglepően alacsony. Az igazgató szerint a rossz eredmények oka a hiányos tájékoztatás és a betegek tehetetlensége.

A svéd intézet évente elemzi az országok egészségügyi rendszerét. A felmérés öt lényeges területre terjed ki: a betegek jogaira és tájékoztatására, a mindennapi kezelésekkel kapcsolatos várakozási időre, a kezelések eredményeire, a rendszer nagylelkűségére és a gyógykezelés elérhetőségére. Ezeket először 2005-ben tették közzé.

A felmérésből kiderül, hogy az egészségügyi rendszerek hatékonysága, fogyasztóbarát minősége nincs összefüggésben a költséggel. Európában a legtöbbet Luxemburg költ a betegekre, évente egy főre 5089 dollárt. Ennek ellenére a minőségi listán a 11. helyet fogalja el. A lista élén szereplő Ausztria évente fejenként csak 3124 dollárt fordít az egészségügyre. Az idén 17. helyezett Nagy-Britanniában 2004-ben 2546 dollárnak felelt meg az egészségügyi kiadás egy főre, ez majdnem kétszerese a magyarországi 1323 dollárnak, a brit eredmények mégsem jobbak lényegesen.