A gyerekek jogtudatát is fejlesztené a kormány

Vágólapra másolva!
Az "Új rend" tíz pontját további kettővel bővítették: a hatósági eljárások egyszerűsítésével és az állampolgári jogtudat fejlesztésével - közölte Kondorosi Ferenc, aki hétfőtől felel az új kormányzati program összehangolásáért. A volt igazságügyi államtitkár hosszas vívódás után fogadta el a felkérést, és azt szeretné, ha ő lenne a kabinet jogi innovátora.
Vágólapra másolva!

A politikai osztálynak önmagán kell elkezdenie a rendteremtést, az "Új rend" tíz pontjából a pártfinanszírozás, a képviselők munkavégzése és a költségtérítés átalakítása az elsődleges feladat - mondta Kondorosi Ferenc, aki hétfőtől az "Új rend" kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztos lesz. Az MTI-nek adott interjújában a volt igazságügyi államtitkár arra a kérdésre, hogy szerencsés-e, ha a kormány vagy a miniszterelnök tesz javaslatot az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan, azt válaszolta: egyrészt Gyurcsány Ferenc is képviselő, így őt is érintik a változások, másrészt a jogalkotás egyik elsőszámú letéteményese és felelőse a kormány, vagyis alkotmányos kötelezettsége törvényeket kezdeményezni.

Nem szabad szemérmesnek lenni a képviselői fizetés ügyében, mert képviselőnek lenni úgymond tisztesség és becsület dolga, de egyfajta nemes hivatás, amiért megfelelő illetmény jár - hangoztatta. Az emberek igazságérzetét viszont sérti, ha ennek egy részével nem számolnak el.

Kondorosi szerint olyan ügyeket kell rendbe tenni, amelyekkel évek óta kínlódik a jogalkotás. Objektív felelősséget kialakítani a közlekedésbiztonságban, az élelmiszer- vagy a környezeti biztonságban. Mindegyik téma darázsfészek, mert az eddigi tehetetlenségébe kell belenyúlni, "de mindig vonzottak a nagy, nehéz, bonyolult feladatok" - mondta.

A kritikák közül arra, miszerint ittas vezetés esetében túl drasztikus megoldás a jogosítvány azonnali elvétele, úgy reagált: ő még soha nem ivott alkoholt, amikor vezetett, és benne nincs ilyen irányban tolerancia. Hihetetlenül sok halálos közúti baleset történik Magyarországon, ezért radikálisan fel kell lépni a gyorshajtókkal és az alkoholfogyasztókkal szemben is - jelentette ki.

A kormánybiztos kitért arra, hogy az "Új rend" tíz pontját további kettővel bővítették: a hatósági eljárások egyszerűsítésével és az állampolgári jogtudat fejlesztésével"A gyerekek bankkártyát és mobiltelefont kapnak a szüleiktől, de nem tudják, hogy Magyarországnak mi az államformája, milyen kötelezettségeik vannak, nem ismerik a hétköznapi életre vonatkozó jogi előírásokat" - fogalmazott.

A volt igazságügyi államtitkár hosszas vívódás után fogadta el a felkérést, és azt szeretné, ha ő lenne a kabinet jogi innovátora. Azért volt nagy dilemma számára a váltás, mert - mondta - a kormánybiztosság egyértelműen politikai feladat. Elmondta, hogy nyolcfős stábja lesz, de igénybe veheti a miniszterelnök által más korábban létrehozott szakértői testületek segítségét, felkérhet szakértőket, és a nagykövetségektől is kérhet anyagokat. Rendszeresen konzultál majd a miniszterelnökkel és Draskovics Tiborral, az államreformért felelős tárca nélküli miniszterrel; meghívottként részt vesz a kormányüléseken.

Gyurcsány Ferenc az őszi parlamenti ülésszak első napján ismertette az "Új rend" tíz pontját. Ebben szerepel az új pártfinanszírozási törvény, az új költségvetési szabályok megalkotása, a képviselői költségtérítések elszámolása, valamint a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozása. Új intézkedéseket terveznek a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítására. Nulla tolerancia bevezetését hirdették meg közlekedésbiztonságban, új szankciók várhatók az élelmiszerbiztonság területén, szigorúbb lesz a fogyasztóvédelem. Keményebb szabályok készülnek a környezeti károkozással szemben, illetve az emberi méltóság védelmének, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés elleni hatékonyabb fellépés érdekében.