Gyurcsány tanúskodott a Zuschlag-ügyben

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet kedd este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében - tudatta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A politikust, aki az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke, azzal gyanúsítják, hogy mintegy 50 millió forint, pályázaton nyert pénzzel nem tud elszámolni. Gyurcsány azt nyilatkozta, nem tudott erről.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnököt az egykori Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség. Gyurcsány Ferenc 2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri tisztséget.

A miniszterelnök a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása.

Nem nyilvánosan hallgatta meg Gyurcsányt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A miniszterelnök a TV2-nek azt mondta: maga javasolta, hogy a nap végén hallgassák ki. A miniszterelnök azt mondta, nem tudott arról, hogy a pályázati pénzek sokszor fiktív alapítványokhoz kerültek. "Az lett volna furcsa, ha tudok róla, a pályázatok elbírálása ugyanis üzemszerű volt" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány a meghallgatást rendkívül korrektnek és tárgyszerűnek nevezte. Elmondta azt is, hogy fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság, ezért, a lehető legteljesebb körűen együttműködik a nyomozó hatósággal, és ugyanezt kéri az ifjúsági ügyekért felelős szaktárcák korábbi vezetőitől is.

A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről.