Gyurcsány: Fizessék meg a képviselőket!

Vágólapra másolva!
Havi 800 ezer forint fizetést adna a képviselőknek Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnök a jelentős emeléssel párhuzamosan a fizetések átláthatóságát javítaná. Jelenleg a képviselői alapfizetéshez számtalan különböző juttatás járhat, amely akár több millió forintra is rúghat.
Vágólapra másolva!

Nagyjából bruttó 800 ezer forintot - az államtitkári fizetés szintjét - tartaná elfogadható fizetésnek a parlamenti képviselők számára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a TV2 reggeli műsorában azt mondta: ez a díjazás a munkamennyiségét és a felelősségi viszonyokat is tükrözné. A képviselők jelenleg körülbelül 220 ezer forintot keresnek, a különböző juttatásokból azonban több millió forintot is összeszedhetnek.

Gyurcsány kijelentette: tudja, hogy a 800 ezer forint egy nyugdíjból élő embernek rengeteg pénz, de ha nem akarják, hogy a parlamenti képviselők "olcsójánosok" legyenek, akkor a munkájukhoz, felelősségükhöz mérten meg kell őket fizetni.

A kormányfő szerint a parlamenti pártok éveken keresztül nem merték kimondani, hogy a képviselői fizetéseket növelni kell, hanem egy rossz kompromisszummal, összekacsintással a jövedelememelést elbújtatták a költségtérítésben. Ezt kell kifehéríteni, rendbe tenni, elvállalni - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, ma egy átlagos képviselői fizetés annyi, mint egy nagyvállalat középvezetőjéé vagy egy főosztályvezetőé a minisztériumban. Szerinte nem keresnek sokat a képviselők, amit nettóban kapnak, az kevés a környező országokhoz képest is.

Minden párt változtatást akar

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat és a következő egy év teendőit. Az "új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel - a miniszterelnök úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja, és az emberek többségét joggal irritálja.

A keddi ötpárti egyeztetésen a frakciók megállapodtak abban, hogy változtatnak a költségtérítés szabályain és a hiányzások szankcionálásán. Kinyilvánították, hogy ennek alapja az lesz, hogy a képviselőknek se járjanak kiváltságok. A javaslat elkészítésével az Országgyűlés Hivatalát bízták meg.