Elrendelték Zuschlag János letartóztatását

Vágólapra másolva!
Elrendelte a bíróság Zuschlag János előzetes letartóztatást - közölte az [origo]-val Szabó Ferenc főügyész-helyettes. A volt szocialista parlamenti képviselő Zuschlag Jánost bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag János MSZP-s politikust a Szegedi Városi Bíróság - közölte az [origo]-val Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei ügyészség szóvivője, főügyész-helyettes a döntő nyomozási bírói ülést követően.

A gyanúsított a meghallgatás során nem tett vallomást. A döntés ellen Zuschlag János és védője is fellebbezett. A fellebbezésekre tekintettel az ügyben napokon belül másodfokon dönt a Csongrád Megyei Bíróság.

Szabó Ferenc szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a szökés, az elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye is. A bíró ezzel elfogadta az ügyészség indítványát. Az előzetes latartóztatás egyelőre harminc napig tart, ami akár három évig - kéthavonta egy-egy új döntéssel - meghosszabbítható.

A volt szocialista parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt.

Zuschlag mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, L. István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba, újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is.

A többi gyanúsított esteleges előzetes latartóztatásával kapcsolatban a főügyész-helyettes annyit mondott péntek délelőtt az [origo]-nak: "jelenleg vizsgáljuk, de nem biztos, hogy az ő esetükben kényszerintézkedésre sor kerül". Az ügyben nyomozó ügyészség a jövő héten újabb tanúkat hallgat ki, mondta a szóvivő.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött, jelenleg az ügyvezető elnökség mellett a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.