Képviselői milliókon venne bizalmat Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Joggal irritálja az embereket a képviselői fizetések mellé adott juttatások átláthatatlan rendszere - véli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ezért levélben kérte a frakcióvezetőket a szabályozás reformjára. Miközben európai viszonylatban csak az örmény képviselők kapnak a magyaroknál kevesebb fizetést, egy a fővárostól távol lakó politikus ma akár kétszer annyi kiegészítő költségtérítést is kaphat, mint amennyi az alapbére.
Vágólapra másolva!

Havonta 110 400 forint szállásköltségre, átlag 270 480 forint az utazási költségekre, 132 480 forint a saját alkalmazott bérére, 55 200 forint a hivatali feladatok folyamatos ellátásához - ilyen a kiegészítő juttatásokat kaphat ma egy országgyűlési képviselő Magyarországon. Mindez az Európában alacsonynak számító hagyományos fizetés és a különböző bizottsági tisztségekért kapott pótdíjak mellett jár - egyelőre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis újonnan megfogalmazott programpontjai között már hétfőn bejelentette változtatási szándékát, csütörtökön pedig nyílt levelében kérte az országgyűlés elnökét és a parlamenti frakcióvezetőket a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatására. A fizetés mellett kapható költségtérítések áttekinthetősége és a képviselői munkavégzés szabályozása "az emberek többségét joggal irritáló probléma" - írta Gyurcsány. Szerinte mindez összefügg a politikai elittel szembeni általános bizalommal, ezért a kérdést a frakcióknak az Országgyűlésben kell megvitatniuk a jövőben.

Átláthatóbbat, nem kevesebbet!

A miniszterelnök kezdeményezése nem ejt szót a képviselői illetmények esetleges csökkentéséről, csupán a rendszer átláthatóságának javítását hangsúlyozza. A nyílt levél megemlíti, hogy a magyar parlamenti képviselők juttatásai európai összehasonlításban alacsonyak. Az Országgyűlés honlapján közzétett adatok szerint egyedül az örmény képviselők keresnek kevesebbet a magyaroknál, míg a románok közel kétszer, a lengyelek háromszor, az osztrákok pedig kilencszer több fizetést kapnak.

Ez az alacsony fizetés akár a képviselői munka rovására is mehet - mondta az [origo]-nak Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki úgy tudja, többeket visszariasztott már a képviselői jelöltségtől a versenyszférához képest alacsony jövedelem és a körülötte lévő folyamatos huzavona. "Az országgyűlési képviselők között többször szóba került már, hogy tisztább lenne, ha megszüntetnének minden külön juttatást, és az európai országok képviselői fizetéseinek átlagát kapnánk" - szerinte ezzel a képviselők anyagilag is jobban járnának. Font 2005-ben - az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint - több mint 4,5 millió forint költségtérítést kapott utazásaira és budapesti albérletére, és elmondása szerint sok utazása miatt mindet fel is használta.

Nincs sokféle kedvezmény

Az országgyűlési képviselők kedvezményeit és költségtérítését ugyanaz a törvény határozza meg, amelyik a tiszteletdíjakat megállapítja. Eszerint mindenkinek jár egy saját alkalmazott, a munkavégzéshez szükséges pénzt viszont a pártok kapják meg. A törvény szerint a képviselők utazási költségtérítést lakhelyük Budapesttől való távolságának függvényében kapnak, szállás-költségtérítést pedig akkor vehetnek fel, ha nincs lakásuk a fővárosban.

Így 2005-ben például a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Faragó Péter (MSZP) összesen 4 032 000 forint utazási és 1 260 000 forint szállás-költségtérítést kapott, a budapesti Pokorni Zoltán (Fidesz) viszont csak 1 764 000 forint utazási költségtérítést vehetett föl, szállásért pedig nem kapott pénzt.

Az [origo] megpróbálta feltérképezni, hogy a törvényben nevesített juttatások mellett még milyen előnnyel járhat egy képviselői igazolvány, mi minden adódik hozzá a politikusok kényelméhez, de sem a frakciók tagjai, sem az Országgyűlés Hivatala nem tudott beszámolni további kedvezményekről, a rendszert bonyolító lehetőségekről. "Felveszem a tiszteletdíjamat, de semmi más kedvezményt nem kapok" - mondta például Gy. Németh Erzsébet, az MSZP képviselője. Mint elmondta, képviselői igazolványát csak a parlamentbe való belépéshez és a szavazásokhoz használja, az más előnyökre nem jogosítja.

Hasonlóan nyilatkozott Font Sándor is, aki szerint a politikusok nem kapnak több segítséget az Országgyűlés Hivatalától, mint amennyit a versenyszférában egy cégvezetőnek a cége biztosít. Berendezett iroda, ingyen használható telefon és fax, illetve egy hordozható számítógép jár mindenkinek, de ez Font szerint el is várható.

A törvény alapján a hivatal biztosítja a képviselők orvosi ellátását: a fideszes politikus szerint eddig minden parlamenti ciklusban egyszer teljes körű, ingyenes orvosi kivizsgálást biztosítottak nekik, amivel sokan éltek is. Emellett külön orvosi rendelő is működik a képviselői irodaházban, de ezt az általunk megkérdezett politikusok még nem látogatták - elmondásuk szerint nem is nagyon van szükségük efféle szolgáltatásokra.