Előre utálja a parlamentet néhány képviselő

Vágólapra másolva!
Rövidebb ülésekről, vagy legalább néhány kényelmes kanapéról álmodnak az [origo] tapasztalatai szerint a nyaralásról meglehetősen panaszosan visszatért képviselők. A legtöbben a hajnalig tartó ülésektől rettegnek és akad olyan képviselő is, aki szerint egész ősszel értelmetlen viták várhatók, hogy aztán majd egyszerre döntsenek mindenről. Az ellenzékiek kényelmesebbek, őket nem köti a teremhez a frakciófegyelem.
Vágólapra másolva!

"Már el is felejtettem, milyen kegyetlenül unalmasak ezek a hétfői szavazások" - sóhajtott nagyot egy vidéki szocialista képviselő, mikor arról kérdeztük, milyen érzésekkel érkezett a nyári szünet utáni első ülésre. "Remélem nem lesz ma névszerinti szavazás, mert akkor itt alszunk" - utalt egy frakciótársa az állami vagyonról szóló, a köztársasági elnök által visszadobott törvényre, amelyről az ellenzék egyenként szavaztatná a képviselőket.

Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők közül csak az Országház erkélyén ejtőző MDF-esek vállalták nevükkel együtt a véleményüket. Első sorban ők is a hosszú ülésnapokra panaszkodtak: "Volt olyan, hogy reggel négyig tartott az ülés" - mesélte Almássy Kornél, mire Petkó András kontrázott: "én egyszer fél ötkor mondtam napirend utáni felszólalást".

"Nagyon rövid volt a nyár" - legyintett szomorúan egy fiatal ellenzéki képviselő, aki szerint ők még jól jártak, de a kormánypártiakat nyáron is megdolgoztatták a koalíciós viták. Van, aki szerint a kormány kapkodása okozza a gondot: "megint az lesz, hogy két hónapig nem csinálunk semmit, csak veszekszünk, aztán a kormány decemberben benyújt harminc törvényt, meg a költségvetést, mi meg itt éjszakázunk".

"Pihenőszobák kellenének ide" - kapott a fejéhez egy MSZP-s, aki szerint jó lenne ledőlni egy kanapéra arra a néhány órára, amíg nincs szavazás, és nem kell bemenni a terembe. Az MDF-esek inkább a házszabályt módosítanák, hogy legfeljebb este 9-10-ig tartsanak az ülések, hiszen utána már úgy sem figyeli senki, mi folyik a teremben.

Ez azonban a nagy pártok képviselőinek - főleg a fideszeseknek, de a szocialistáknak is - kényelmetlenséget okozna, mert nőne az ülésnapok száma, többször kéne bent ülniük a frakcióknak, de a nagy pártok képviselői közül sokan önkormányzati posztokat is betöltenek. Egy vidéki polgármester szerint már így is feszített a tempó, hiszen hetente kétszer járja meg Budapestet: "a kocsiban töltöm a fél életemet" - mondta. Az MDF-eseknek erre is lenne javaslatuk: vissza kellene állítani a polgármesterség és a képviselőség közti összeférhetetlenséget.