Megrongálták Antall József szobrát

Vágólapra másolva!
Piros festékkel öntötték le Antall József I. kerületi mellszobrát - közölte a Budavári Önkormányzat. A rongálás nem először fordul elő, 2004-ben kétszer is vörös festéket öntöttek a szoborra.
Vágólapra másolva!

Éjfél és hajnali két óra között öntötték le a volt miniszterelnök szobrát a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum melletti parkban - közölte Gui Angéla, a Budavári Önkormányzat sajtóreferense. A tettes a Döbrentei utca irányába menekülve eldobta a festékflakont. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Szemtanú egyelőre nem jelentkezett. A köztéri szobrot a kerületi önkormányzat gondozza, a délelőtt folyamán megtisztították.

Mivel nem először rongálták meg a szobrot, az önkormányzat úgy döntött, hogy térfigyelő kamerát helyez ki. Várhatóan egy hónapon belül erre sor is kerül - olvasható a Budavári Önkormányzat közleményében.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökének szobrát 2004-ben már két alkalommal leöntötték vörös festékkel. A mellszobrot a volt a kormányfő halálának 10. évfordulóján, 2003. december 14-én állították fel az orvostörténeti múzeum előtt, ahol korábban igazgatóként dolgozott Antall József.

Az első kerületi rendőrkapitányság szintén nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, aki vasárnap este vagy hétfőn hajnalban fáradtolajjal leöntötte a Döbrentei parkban felállított II. világháborús emlékművet.

Az idén már több emlékművet, sírt is megrongáltak ismeretlenek. Augusztusban - nem először - festékkel öntötték le a Szabadság téri szovjet katonai emlékművet. Tavasszal a nyíregyházi szovjet katonai emlékművet rongálták meg hasonló módon.

Májusban a Fiumei úti sírkertben Kádár János sírját dúlták fel: felfeszítették a sírt és több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. Tavaly decemberben a pécsi zsinagóga kapuira festettek horogkeresztet ismeretlen tettesek.