Kissé engedékenyebb lett a BKV-vezetés

Vágólapra másolva!
A szociális juttatások kérdésében valamelyest közeledett a BKV vezetésének, illetve a dolgozói szakszervezetek álláspontja, de megegyezés nincs. A közlekedési vállalat vezetői átlagosan hetvenszázalékos elégséges szolgáltatást javasolnak, míg a szakszervezetek mindössze huszat az esetleges szeptember 4-i sztrájk alatt.
Vágólapra másolva!

Nem született megegyezés a BKV Zrt. vezetői és a szakszervezetek közötti szombati bértárgyaláson sem, de közeledtek az álláspontok a vállalat vezérigazgató-helyettese, Regőczi Miklós szerint. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének alelnöke, Nemes Gábor arról számolt be, hogy a BKV bérajánlata továbbra is megmaradt, ezt mérlegelni fogják. A szociális juttatásokból nem akarnak engedni a szakszervezetek és ezt a vezetőség elfogadni látszik, ami az szakszervezeti alelnök szerint valóban előrelépésnek számít. A BKV dolgozóinak 85 százalékát tömörítő érdekképviseletek szeptember 4-re hirdettek munkabeszüntetést - üzemkezdettől 13 óráig -, ha nem tudnak megállapodni a munkáltatóval a béremelésről.

Aki akar, dolgozhat

Az elégséges szolgálatatás kérdésében sincs megegyezés. Átlagosan hetvenszázalékos elégséges szolgáltatást javasol a BKV Zrt. vezetősége az esetleges szeptember 4-i sztrájk alatt a korábbi 80-90 százalék helyett -jelentette be még szombat délután Regőczi. Hozzátette, a szakszervezetek ígéretet tettek arra, hogy az elégséges szolgáltatás teljesítésén túl nem akadályozzák a szolgáltatást, vagyis - a szakszervezetek által javasolt 20 százalékos elégségeses szinten felül - aki nem akar sztrájkolni, az dolgozhat.

Bartha Pál, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetei Szövetsége elnökhelyettese az MTI-nek azt mondta, hogy a BKV közölte velük: csúcsidőben 75, míg csúcsidőn kívül 60 százalékos elégséges szolgáltatást eszközöl az esetleges szeptember 4-i sztrájk idején. A szakszervezetek - bár már nem nullaszázalékos elégséges szolgáltatást szorgalmaztak - továbbra is azt javasolják: a metró, a HÉV és a fogaskerekű esetében 20 százalékos legyen a minimális szolgáltatás, míg a busz, a villamos és a troli esetében óránként induljanak járatok.

Vasárnap folytatják

A bértárgyalásról további részleteket egyelőre nem közöltek, a tárgyalások vasárnap 16.00-kor folytatódnak. A közlekedési vállalat vezetősége pénteken megtette két és fél százalékos október 1-jétől folyósítandó és 2008. december 31-ig további 3 százalékos bérfejlesztési ajánlatát. Mindezt az üzleti terven belül oldja meg a BKV Zrt., ami semmiféle plusz forrást nem igényel; a kollektív szerződésben szereplő egyéb megállapodások átcsoportosításával lehet véghezvinni.