Hajba kaptak a Magyar Gárdáról tárgyaló képviselők

Vágólapra másolva!
Indulatos szóváltásokat követően csütörtökön délután szünetet rendeltek el a Fővárosi Közgyűlésben, majd a Fidesz bejelentette, hogy nem vesz részt a testület további munkájában. Időközben a főpolgármester új nyilatkozattervezetet terjesztett elő a Magyar Gárda elítéléséről.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt követően kért frakciószünetet, hogy éles vita alakult ki a Magyar Gárda ügyében. Az indulatos, bekiabálásokkal tarkított vita a főpolgármester zárszavát követően alakult ki, amikor az ellenzék szerint Demszky Gábor aktuálpolitikai kérdéseket kevert a Magyar Gárda ügyéhez.

Az elrendelt félórás szünetben Tarlós István és Pokorni Zoltán (Fidesz) sajtótájékoztatót tartott. Tarlós István elmondta, nem arról vitatkoznak Demszky Gáborral és kisebb részben a koalícióval, hogy elítéljék-e a Magyar Gárdát. "Mi ennél többet szerettünk volna és szeretnénk. Szeretnénk, ha valamennyi szélsőséges kezdeményezésnek elejét vennénk, ami bármilyen irányból rombolja a budapestiek biztonságérzetét. Ezt a többletet a főpolgármester és a koalíció elutasította" - jelentették ki.

Pokorni Zoltán közölte: azonosan ítélik meg a frakciók, hogy a Magyar Gárda félelemkeltő szimbólumokat használ. Hozzátette: a szervezet tetteiről, cselekedeteiről, szándékairól nem tudni semmit, de az bizonyos, hogy alkalmas félelemkeltésre, hisztériakeltésre, riogatásra. Ezt a Fidesz-KDNP elítéli, és nemet mond rá. "Kénytelenek vagyunk arra is nemet mondani, hogy Demszky Gábor ennek kapcsán politikai riválisait igyekszik megbélyegezni, igyekszik ebből az ügyből politikai hasznot húzni. Ezt mi visszataszítónak tartjuk. Nem lehet egyetlen politikai erőnek sem az a szempontja, hogy hogyan tud ennek kapcsán nagyobbat rúgni politikai riválisába. Ezért a szavazáson, a közgyűlés további munkájában a Fidesz-frakció nem vesz részt" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy ha a frakció kivonul a közgyűlésből, akkor néhány nagyon fontos kérdésben - például a BKV sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról - nem lehet érdemi vita, Tarlós István azt válaszolta: a közgyűlés reggel fél 9 óta tart, azóta öt napirendi pontot sikerült megtárgyalni. Ez is azt mutatja, Demszky Gábor nem képes összefogni a közgyűlés munkáját - tette hozzá.

A félórás szünet után Demszky Gábor - az MDF és Fidesz javaslatait is figyelembe véve - új nyilatkozatot alkotott. Hock Zoltán (MDF) frakcióvezető jelezte: támogatni tudják az új előterjesztést. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, a frakció megosztott ugyan, de - mivel fontosabbnak tartják az ötpárti egységet - hajlandóak támogatni a főpolgármester új javaslatát.

Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője is tárgyalási alapnak tartotta a javaslatot, de azt mondta, azt a korrektség miatt egy rendkívüli ülésen tárgyalják meg, amelyen a Fidesz - időközben eltávozott - képviselői is részt tudnak venni. John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője is azt mondta, támogatják a javaslatot, és ötpárti konszenzus lehetőségét látják benne. Tarlós István is azt kérte, várják meg a szavazással az időközben távozott Fidesz-frakció tagjait.

A csonka közgyűlés 37 igen szavazattal, egyhangúlag úgy döntött arról, hogy utolsó napirendi pontként tárgyalják a Magyar Gárda elítéléséről szóló határozattervezetet. Tarlós István közölte: nem tudja garantálni, hogy az ülés végére vissza tudja hívni a fideszes képviselőket.

Az ügy előzménye, hogy a koalíciós többség még a közgyűlés kezdetén úgy döntött, első napirendi pontként tárgyalják a Magyar Gárda ügyét. Ezt követően a főpolgármester azt javasolta, a frakciók félórás szünetben egyeztessék álláspontjukat. Az egyeztetés eredménytelen volt, és úgy döntöttek, az ebédszünet utáni első napirendi pontként fogják tárgyalni a javaslatot. Akkor azonban indulatos vita kezdődött.