Kevésbé félünk a szélsőségesektől

Vágólapra másolva!
A 11 évvel ezelőttihez képest kevésbé fél a magyar társadalom a szélsőséges eszméket hirdető csoportoktól - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG részére készített. A csökkenés oka lehet, hogy mára ezeket a csoportokat már csak a szavazók egy része tartja szalonképtelennek.
Vágólapra másolva!

A tizenegy évvel ezelőttihez képest jelentősen csökkent a lakosság félelme azoktól a szélsőséges csoportoktól, amelyek nyilas, antiszemita nézeteket hirdetnek - derül ki a Medián augusztus végi elemzéséből, amelyet a HVG megbízásából készített.

A közvélemény-kutató legutóbb 1996-ban kérdezte meg az embereket "azokról a szélsőséges csoportokról, amelyek nyilas, antiszemita nézeteket hirdetnek", akkor a lakosság 70 százaléka tartotta ezeket veszélyesnek. Mára ez a szám 50 százalékra csökkent. Nőtt ugyanakkor azoknak a száma, akik szerint ezek a csoportok azért nem veszélyesek, mert valódi problémára hívják fel a figyelmet.

A HVG szerint a csökkenés egyik oka lehet, hogy 1996-ban még olyan extrém formációk testesítették meg a szélsőjobbot, amelyeknek a politikai céljairól nagyjából egyformán, elítélően vélekedtek a választók, míg jelenleg a politika jobbszélén lévő csoportokat már csak a szavazók egy része tartja igazán szalonképtelennek.

A Magyar Gárda létrejöttét a többség veszélyesnek tartja, minden ötödik megkérdezettben személyes félelmet is kelt ez, a megkérdezettek 13 százaléka azonban kifejezetten rokonszenvez vele - derül ki a felmérésből. A többség (60 százalék) szerint a Fidesznek el kell határolódnia a gárdától, és Sólyom László köztársasági elnöktől is ezt várja a polgárok fele, bár 41 százalékuk szerint "ennek az ügynek nincs akkora jelentősége, hogy a köztársasági elnöknek meg kellene szólalnia".

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók az ellenzéket, míg az ellenzéki szavazók a kormányt tartják elsősorban felelősnek a gárda létrejöttéért, de most már nemcsak a kormánypárti szavazók és a bizonytalanok többségét, hanem a Fidesz-szavazók felét is a nyilas időkre emlékezteti az árpádsávos zászló.