Húszan kaptak agyhártyagyulladást eddig Zala és Vas megyében, mivel olyan kecske tejét itták meg, amelyet előzőleg kullancs fertőzött meg - mondta az [origo]-nak Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Intézetének tiszti orvosa, aki szerint a hét elején indult járvány már lecsengőben van. A tisztiorvos szerint az idegrendszeri tünetekkel (láz, fejfájás, kettős látás, hányinger) kórházban kezelt betegek többsége jobban van.
A fertőzést az okozta, hogy a Zala megyei Lakhegyen tartott kecskéket olyan kullancs csípte meg, amely az agyhártyagyulladás vírusát hordozta. A fertőzés a kecskék véréből került bele a tejbe. A fertőzött tej forgalmazását a héten felfüggesztették az állat-egészségügyi hatóságok. A megyei főállatorvos szerint a tenyésztő nem hibáztatható, a kullancsfertőzés ugyanis a kecskéknél tünetmentesen zajlott, ráadásul az érintett kecskék korábban minden szükséges, kötelező vizsgálaton átesek.
A megbetegedésekért a fogyasztók a felelősek - mondta a tisztiorvos, aki szerint a fertőzés megelőzhető lett volna, ha fogyasztás előtt felforralták volna a tejet, a forralás során ugyanis elpusztulnak a vírusok. Oroszi szerint a kullancsveszély ebben a régióban a legnagyobb, így erre különösen figyelni kellett volna. A tisztiorvos szerint nem egyedüli esetről van szó, már korábban is előfordult, hogy családok betegedetek meg a nyers tejtől.
Érthetetlennek tartotta a zalai járványt az [origo] által megkeresett Pest megyei kecsketenyésztő, aki azt mondta, hogy a vásárlók figyelmét mindig felhívja rá: ne forralás nélkül igyák a tejet. A nyers tejből leginkább akkor lehet probléma, ha a kecskéket nem zárt tartással tenyésztik, az erdőn-mezőn kóboroló állatok ugyanis könnyen összeszedhetnek bármilyen fertőzést - mondta a név nélkül nyilatkozó kecsketartó.
Az ÁNTSZ szerint a vásárlók valószínűleg azért nem forralták fel a tejet, mert többen tévesen azt gondolják, hogy a nyers zöldségekhez hasonlón a tej is jóval egészségesebb eredeti formájában. A téveszmék közé tartozik, hogy néhányan úgy vélik: a nyers kecsketej szerepet játszhat az allergia kialakulásának megelőzésben - mondta az [origo]-nak Sohár Pálné, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, aki szerint az állati termékeket soha nem lehet hőkezelés nélkül fogyasztani. A tejhez hasonlóan a nyers tojásfehérje, valamint a hőkezelés nélküli hús ugyanúgy megbetegedést okozhat - mondta Sohár.