Téveszmék miatt arathatott a kullancsos tej

Vágólapra másolva!
Lecsengőben van az agyhártyagyulladás-járvány, amelyet a Zala és Vas megyében többek által elfogyasztott fertőzött kecsketej okozott - közölte az ÁNTSZ. Agyhártyagyulladás miatt jelenleg húszan vannak kórházban, a többségük állapota javult. A megbetegedéseket az okozta, hogy a vásárlók forralás nélkül itták meg a kullancsok által megfertőzött tejet. Az élelmiszer-biztonsági intézet munkatársa szerint állati eredetű élelmiszert tilos hőkezelés nélkül fogyasztani.
Vágólapra másolva!

Húszan kaptak agyhártyagyulladást eddig Zala és Vas megyében, mivel olyan kecske tejét itták meg, amelyet előzőleg kullancs fertőzött meg - mondta az [origo]-nak Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Intézetének tiszti orvosa, aki szerint a hét elején indult járvány már lecsengőben van. A tisztiorvos szerint az idegrendszeri tünetekkel (láz, fejfájás, kettős látás, hányinger) kórházban kezelt betegek többsége jobban van.

A fertőzést az okozta, hogy a Zala megyei Lakhegyen tartott kecskéket olyan kullancs csípte meg, amely az agyhártyagyulladás vírusát hordozta. A fertőzés a kecskék véréből került bele a tejbe. A fertőzött tej forgalmazását a héten felfüggesztették az állat-egészségügyi hatóságok. A megyei főállatorvos szerint a tenyésztő nem hibáztatható, a kullancsfertőzés ugyanis a kecskéknél tünetmentesen zajlott, ráadásul az érintett kecskék korábban minden szükséges, kötelező vizsgálaton átesek.

A megbetegedésekért a fogyasztók a felelősek - mondta a tisztiorvos, aki szerint a fertőzés megelőzhető lett volna, ha fogyasztás előtt felforralták volna a tejet, a forralás során ugyanis elpusztulnak a vírusok. Oroszi szerint a kullancsveszély ebben a régióban a legnagyobb, így erre különösen figyelni kellett volna. A tisztiorvos szerint nem egyedüli esetről van szó, már korábban is előfordult, hogy családok betegedetek meg a nyers tejtől.

Érthetetlennek tartotta a zalai járványt az [origo] által megkeresett Pest megyei kecsketenyésztő, aki azt mondta, hogy a vásárlók figyelmét mindig felhívja rá: ne forralás nélkül igyák a tejet. A nyers tejből leginkább akkor lehet probléma, ha a kecskéket nem zárt tartással tenyésztik, az erdőn-mezőn kóboroló állatok ugyanis könnyen összeszedhetnek bármilyen fertőzést - mondta a név nélkül nyilatkozó kecsketartó.

Az ÁNTSZ szerint a vásárlók valószínűleg azért nem forralták fel a tejet, mert többen tévesen azt gondolják, hogy a nyers zöldségekhez hasonlón a tej is jóval egészségesebb eredeti formájában. A téveszmék közé tartozik, hogy néhányan úgy vélik: a nyers kecsketej szerepet játszhat az allergia kialakulásának megelőzésben - mondta az [origo]-nak Sohár Pálné, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, aki szerint az állati termékeket soha nem lehet hőkezelés nélkül fogyasztani. A tejhez hasonlóan a nyers tojásfehérje, valamint a hőkezelés nélküli hús ugyanúgy megbetegedést okozhat - mondta Sohár.