A parkolás idegesíti leginkább a pestieket

Vágólapra másolva!
A budapestiek úgy gondolják, a fővárosban öt éve nem javul az életminőség. A legjobban a közlekedés, a parkolási helyzet és a rossz köztisztaság zavarja őket - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.
Vágólapra másolva!

A budapestiek kilencven százaléka szerint nem javult semmit az életminőség a fővárosban az elmúlt öt évben. A megkérdezettek szerint a közlekedési infrastruktúra "az elvárható szintet" sem éri el, és ez jelentősen rontja az életminőség összképét. A fővárosiak a legkritikusabbnak a parkolási helyzetet és a köztisztaságot tartják - derül ki a Szonda Ipsos májusban végzett, reprezentatív felméréséből.

A fővárosban élők a városvezetés munkáját is főleg az egészségügyi ellátás és a közlekedés megítélésén keresztül értékelik. "Lehet, hogy a tömegközlekedés színvonala a hivatalos normák szerint megfelelő, ám végeredményben az számít, hogy azt a lakosság milyennek éli meg" - írják a Szonda Ipsos kutatói az adatokat értékelve.

Az úgynevezett "humán szempontokat" a budapestiek "viszonylag kedvezőnek" értékelik - kivéve a szociális ellátórendszert. Az itt lakók szerint az életminőségnek leginkább a kulturális kínálat és a városkép tesz jót. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek a "magasabb szintű igények csak akkor jelentkeznek, ha az alacsonyabb szintű igények tekintetében az emberek nem szenvednek hiányt".

"Amíg a lakosság az elementáris szinten küszködik mindennapi gondokkal, a magasabb szintű igényeknek megfelelő kínálat nem képes pozitív irányba befolyásolni az életminőséget" - emelik ki a felmérés készítői értékelésükben.