A fél országot megcibálta az éjszakai orkán

Vágólapra másolva!
Orkánerejű szél és villámcsapások tömkelege dúlta fel az éjszaka nyugalmát az ország számos térségében csütörtökön. Volt ahol templomtetőt tépett le a szél, a Margitszigeten életveszélyesen megsérült egy nő, akire rádőlt egy fa, Érden családi házat gyújtott fel a villám. A széllökések sebessége elérte a 120 kilométer per órát. A meteorológia késve adott ki viharriasztást.
Vágólapra másolva!

Egy ember életveszélyesen megsérült a csütörtök esti orkánerejű viharban Budapesten. A Margitszigeten fa dőlt egy fiatal nőre, akit súlyos koponya- és gerincsérüléssel szállítottak kórházba (állapota azóta stabilizálódott, műteni nem kellett a Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet tájékoztatása szerint), de rajta kívül is többen megsérültek az ítéletidőben.

Budapesten a szél sebessége elérte a 120 kilométer per órás sebességet, de nem csak itt tombolt a vihar. Érden a Zengő utcában feltehetően villámcsapás miatt gyulladt ki egy családi ház tetőszerkezete, ugyancsak a városban a 6-os főútra ráborult egy nagy fa.

A katasztrófavédelemhez négyszáz riasztás érkezett, Dobson Tibor szóvivő szerint a legtöbbet Pest, Somogy, Fejér, Veszprém és Zala megyéből, valamint Budapestről kapták. Elsősorban fakidőlések, felsővezeték-szakadások miatt avatkoztak be a tűzoltók. A Somogy megyei Nemesdéden az orkán lesodorta a templom tetejét.

A meteorológia viszonylag későn adott riasztást a vihar gyors mozgása miatt. Budapesten narancs fokozat volt érvényben. Kolláth Kornél, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a vihar rendkívül gyors mozgása miatt "a megcélzott 1-3 óra helyett csak 30-40 perccel korábban adtak ki narancs fokozatú riasztást Pest megyében". A legmagasabb fokozatú piros egy órán át volt érvényben a Dél-Dunántúlon, ugyanakkor szöveges tájékoztatásban már szerdán jelezték a 90 km/h feletti széllökések lehetőségét. Arra kérdésre, hogy nem lett volna-e indokolt piros jelzést kiadni a fővárosra, azt mondta: utólag értékelve talán szerencsésebb lett volna, mert Budapesten a legnagyobb széllökés elérte a 120 km/h-t is, azaz az orkán erejű fokozatot.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a vihar Horvátország felől érte el az országot, és a Dél-Dunántúl északi részét, valamint az Észak-Dunántúlt érintette a fővároson kívül. A legerősebb - óránként 125 kilométeres - széllökést Balatonaligán regisztrálták. Budapesten óránként 90-110 kilométeres széllökéseket mértek. A zivatarvonalat kísérő csapadék nem volt jelentős, de a villámtevékenység rendkívül erős volt. Az érintett országrészekből több helyről jelentettek áramkimaradást.