Jogszerűen tanítják lőni a gárdatagokat

Vágólapra másolva!
Kifejezetten ajánlja tagjainak a Magyar Gárda, hogy járjanak el lőterekre és tanuljanak meg a fegyverekkel bánni. Ez a maximum, amit a jelenlegi törvények keretei között megtehetnek, így viszont magánszemélyként a gárdisták legálisan lőgyakorlatozhatnak, míg ezt egyesületként nem tehetnék meg. Az alkotmányjogász nem talált kivetnivalót a dologban, a gárda vezetője szerint pedig csak külső támadások miatt lehet erre szükség. Ahogy sátorverésre, elsősegélynyújtásra is, amit szintén megtanulnak majd a gárdisták.
Vágólapra másolva!

A "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtésére létrehozott Magyar Gárda többek között arra is lehetőséget ad majd, hogy a gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését - jelentette be nemrég a gárdát alapító Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor. Hozzátette, a tagok magánszemélyként lőnek majd, hiszen "a jogi akadályok miatt" ezt a gárdán belül nem tehetnék meg.

Az alkotmány kimondja, hogy az egyesülési jog alapján mindenkinek joga van törvényes célra szervezeteket alapítani, ezekhez csatlakozni, de politikai célt szolgáló fegyveres szervezetet nem lehet létrehozni. Így adódik a kérdés, hogy sok, magánszemélyként legálisan fegyvert tartó és használó gárdista tömörülése nem egyezik-e meg a törvény által tiltott fegyveres szervezettel.

Bátorítani, kedvezményt intézni lehet

Magyarországon magánszemélyként bárki megismerheti - szakértői felügyelet mellett - a lőfegyverek kezelését, gyakorolhat ezekkel - hívta fel figyelmünket a jog adta lehetőségre Vona Gábor. "Mi a tagjainkat arra bátorítjuk, illetve arra kérjük őket, hogy éljenek a fegyveres képzés lehetőségével" - magyarázta.

Az [origo] kérdésére, hogy maga az egyesület tesz-e gyakorlati lépéseket ennek érdekében, a Jobbik elnöke az mondta: el tudják képzelni, hogy például egy lőtérrel szerződve kedvezményt tudnak biztosítani tagjaiknak, akik így tagsági igazolványuk felmutatásával máris olcsóbban tanulhatnak meg a fegyverekkel bánni.

Sátorverésben is jeleskednek

A gárda létrehozása a várakozásaiknál jóval hevesebb tiltakozást váltott ki, és legtöbb támadójuk éppen fegyveres csoportokhoz hasonlította a szervezetet, pedig nem ezen van a hangsúly - tette hozzá Vona. "Ennél sokkal fontosabbak kulturális és hagyományőrző céljaink" - mondta. Szerinte, mivel hazánkban nincs sorkatonaság, a fiatalok úgy nőnek fel, hogy nem ismerik a fegyverhasználatot, szemben a környező országokkal, ezért - arra az esetre, ha támadás érné hazánkat - nem árt ilyen módon felkészülni.

Egyéb jártasságokat is szereznek majd a gárdisták. Az emberi élet mentése, az elsősegélynyújtás és sátorverés is ilyenek, de természetesen minden tevékenységünket a törvényes keretek között kifejtve - sorolta a példákat. Miután számos hazai, sőt nemzetközi szervezet is hangot adott félelmeinek a gárda megalapítása miatt, Vona Gábor megismételte: nem valami ellen, hanem valamiért alakultak meg. Annyi szó esik az ártatlanság vélelméről és a toleranciáról, miért nem vonatkozhat ez ránk is? - kérdezte.

Gyűlésekre azért nem vihetik magukkal

Szikinger István alkományjogász szerint, ha a Magyar Gárda tagjai betartják a lőfegyvertartásra, -használatra vonatkozó hatályos szabályokat, akkor emiatt nem támadhatóak. Az is szabályos, ha a polgárőrök magukkal viszik fegyverüket járőrözni, hiszen erre törvény adta joguk van - magyarázta. Ha tehát a tagok egyénileg betartják a törvényeket, akkor nincs gond a fegyveres önképzéssel, kivéve ha ezen túllépnek, például gyűléseiken, rendezvényeiken fegyveresen jelennek meg - tette hozzá az alkotmányjogász.

Szombaton a budai Várban tesz esküt a Magyar Gárda ötvenhat tagja. Egyes források szerint elképzelhető, hogy több ezren mennek majd el a rendezvényre, amelynek egyik díszvendége Für Lajos korábbi honvédelmi miniszter lesz.

Gyurcsány óvatosságra int

Körültekintéssel kell eljárni, amikor olyanok hoznak létre militáris szervezeteket, akik időnként annak érdekében lépnek fel, hogy Magyarországon az előítéletek uralkodjanak - mondta Gyurcsány Ferenc pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, miért fordult a legfőbb ügyészhez a Magyar Gárdával kapcsolatosan. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az ügyészség lát el törvényességi felügyeletet a civil szervezetek felett, és szembesíti őket az alkotmányos követelményekkel.

A miniszterelnök szerint vigyázni kell, ha egy olyan párt hoz létre félkatonainak tűnő, lőgyakorlatokat tartó szervezetet, amelyik nem képes magát megkülönböztetni a kirekesztő, fajgyűlölő, antiszemita nézetektől. A magyar alkotmányos demokrácia szempontjából több mint veszélyes a jelenség - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.