Vágólapra másolva!
Ötleteket vár az igazságügyminisztertől Gyurcsány Ferenc, hogy milyen jogi eszközökkel lehetne fellépni a Kurucinfó nevű radikális honlap ellen. A honlap külföldi szerveren működik, ezért készítői szerint nem lehet felelősségre vonni őket. Az [origo] által megkérdezett jogász szerint azonban a magyar állampolgárokra és Magyarországra irányuló tartalmakra érvényesek a hazai jogszabályok.
Vágólapra másolva!

"Haladéktalanul vizsgálja meg, milyen - korábban nem alkalmazott - alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére ahhoz, hogy megvédje önmagát és polgárait a Kurucinfó gyűlöletkeltő gyakorlatával szemben!" - utasította Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő jelentést vár Takácstól, hogy fel lehet-e lépni a radikális honlap készítői ellen a sajtótörvény alapján, vagy van-e lehetőség nemzetközi együttműködésre.

A miniszterelnök szerint a Kurucinfó "kirekesztő szellemiségéről, gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről, a személyiségi jogok, illetve a köztársaság alapértékeinek lábbal tiprásáról vált hírhedtté". A honlap tavaly ősszel kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor közölte több, a zavargások résztvevőinek ügyeit tárgyaló bíró nevét, címét és telefonszámát. Később közéleti személyiségek telefonszámát is nyilvánosságra hozták. A lap szerzői élesen támadják a romákat, a zsidókat, a kormánypártokat, de bírálják a szerintük erélytelen Fideszt is.

A Kurucinfó készítői több írásukban is bizonygatták, hogy őket nem lehet felelősségre vonni, mivel a honlap külföldi szerveren (valószínűleg az USA-ban) működik. Az impresszum szerint a lap kiadójának igazgatója Libényi János (szabósegéd, aki 1853-ban merényletet követett el Ferenc József császár ellen), főszerkesztője Horváth Zsolt (ezen az álnéven közölt publicisztikát Schmidt Mária ellen a Magyar Nemzet), főszerkesztő-helyettese pedig Egei Antal (ez alatt a név alatt jelent meg a "Pokorni Zoltán birodalmat épít" című írás a Magyar Nemzetben).

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök miért éppen most utasította az internetes portállal szembeni fellépésre a minisztert, azt válaszolta: az elmúlt időszakban megszaporodtak bizonyos események. Példaként említette a Magyar Gárda megalakítását, amely szerinte indokolttá teszi, hogy megvizsgálják, ezek a szervezetek, szerveződések az alkotmánynak megfelelően működnek-e.

Érvényes a magyar jog

A sajtótörvény nem vonatkozik automatikusan a honlapokra, más magyar jogszabályok azonban igen - mondta az [origo]-nak Simon Éva, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének jogásza. Szerinte a Kurucinfóra is vonatkozik a polgári törvénykönyv és az elektronikus kereskedelemről szóló törvény. Ez utóbbi alapján a honlap egyértelműen Magyarországra irányuló szolgáltatásnak minősül, vagyis kiterjed rá a magyar jog.

A honlap készítői is magyar állampolgárok - mondta Simon -, vagyis rájuk is vonatkoznak a hazai törvények: teljes körű polgári és büntetőjogi felelősséggel tartoznak az általuk közzétett írásokért. A Kurucinfó nem teljes tartalmában jogellenes még akkor sem, ha a közízlésnek nem felel meg, azonban egyes írásokban egyértelműen megállapítható a jogsértés, ezért Simon szerint jogsegély keretében lehetne kérni az Egyesült Államoktól azok eltávolítását.

Simon Éva szerint a rendőrségnek - ha törvénysértést tapasztal - ismeretlen tettes ellen is meg kellene kezdenie a nyomozást, amely során kideríthetnék, kik írták és tették közzé a jogsértő cikkeket. Ez nem is teljesen lehetetlen, hiszen tavaly októberben, a bírók adatainak közzététele után a rendőrség már indított eljárást a honlap egyik szerkesztője ellen, jogosulatlan adatkezelés gyanújával. Akkor házkutatást is tartottak a szerkesztő lakásán.