Nagyot bakiztak Hillerék a kitüntetéseknél

Vágólapra másolva!
Kínos magyarázkodásra kényszerült a kulturális minisztérium, miután kiderült, hogy összekeverték két augusztus 20-i kitüntetett nevét, és Forgács Péter filmrendező helyett az azonos nevet viselő színészt, színházigazgatót hívták meg a díjátadásra. Ő csak a helyszínen szembesült a tévedéssel, és úgy érzi, "belealázták a földbe".
Vágólapra másolva!

A tárca mérhetetlenül sajnálja a tévedést és mindkét érintettől elnézést kér - közölte az OKM sajtóirodája szerdán azután, hogy kereskedelmi televíziók szerda este hírt adtak a kínos esetről. A híradók beszámolója szerint a minisztérium előzetesen Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját értesítette arról, hogy kitüntetést kap. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, igazgató elment az Iparművészeti Múzeumba, és csak ott derült ki számára, hogy valójában nem neki szánják a kitüntetést.

Mint felidézte, amikor az ünnepségen meghallotta a nevét, elindult a díjátadó Hiller István felé. A neve után azonban elhangzott, hogy "Balázs Béla-díjas filmrendező", és ekkor földbe gyökerezett a lába, mert érezte, fatális tévedés történt. "Belealáztak a földbe" - fogalmazott Forgács Péter, aki megjegyezte, Hiller István oktatási és kulturális miniszter aláírása szerepelt azon a levélen, amelyben értesítették, hogy augusztus 20-án kitüntetik.

A tárca sajtóirodája szerdán este azt közölte az MTI-vel: telefonon megpróbálták elérni mindkét érintettet, de egyelőre nem sikerült beszélni velük. Szeretnék mielőbb szóban, majd írásban is elnézésüket kérni a tévedésért. Tájékoztatásuk szerint Forgács Péter igazgató az ünnepségen nem jelezte a minisztérium munkatársainak, hogy tévedés történt, arról az OKM csak szerdán, egy televíziós híradásból értesült.

A mninisztérium szerint munkatársaik hétfőn csak azt érzékelték, hogy a kitüntetett nem vette át az elismerést, de mivel többen is voltak, akik szabadságuk miatt nem tudtak megjelenni az ünnepségen, a minisztérium nem kezdett azonnal kutakodni.

Forgács Péter filmrendezőt az MTI szerdán New Yorkban érte el. Az alkotó mindössze annyit mondott, hogy telefonon nem ad interjút, a hírügynökség e-mailben feltett kérdéseire pedig egyelőre nem érkezett tőle válasz.